Kyokushinkai Karate: Principe en werking

karate banniere

Een krijgskunst met vele voordelen, de kyokushinkai karate heeft een groeiend aantal volgelingen over de hele wereld. Het behoort tot de meest extreme en gewelddadige vormen vanmartial arts.

Kyokushinkai is bijzonder geschikt voor hen die het willen leren gebruiken:

  • hun zelfverdedigingssysteem te ontwikkelen
  • hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te versterken
  • werken aan hun coördinatie

Het hele jaar door vinden rond deze discipline regionale, nationale en Europese wedstrijden plaats. Maar wat zijn de principes van Kyokushinkai karate? Welke technieken worden gebruikt?

Wat zijn de principes van Kyokushinkai karate?

Kyokushinkai karate wordt “de school van de ultieme waarheid” genoemd en is een full-contact karate. Het was ontwikkeld door grootmeester Masutatsu Oyama in de vroege jaren 50. Volgens de legende vocht en doodde Oyama stieren met de kracht van zijn hand alleen. Veel meer dan een eenvoudige gevechtssport wordt kyokushinkai karate beoefend volgens nauwkeurige principes.

Echte gevechtsefficiëntie in Kyokushinkai karate

Kyokushinkai karate wordt gekenmerkt door de effectiviteit van de deelnemers in een echt gevecht. Kyokushinkai beoefenaars hebben de slogan“één slag, één overwinning“. Terwijl traditionele wedstrijdgevechten worden beslist door punten, eindigen gevechten in Kyokushinkai karate vaak in een KO.

Op deze school dragen de senioren tijdens de botsingen geen bescherming. Echter, Voor kinderen, junioren en vrouwen is passende bescherming vaak verplicht.

De slagen worden met maximale kracht gegeven, maar het is verboden het hoofd van de tegenstander te raken. Het is echter toegestaan om zonder beperking te geven:

  • schopt
  • Knie stakingen
Kyokushinkai Karate

Een school van respect, nederigheid en vertrouwen

De kyokushinkai karate club is een zeer technische onderwijsinstelling. Deze school onderwijst de kunst van het leven, met name door :

  • nederigheid
  • respect voor anderen
  • strengheid

Het principe is eenvoudig: zelfrespect wordt opgebouwd door respect voor anderen, en mentale kracht wordt ontwikkeld door strenge training. Daarom is nederigheid aan de orde van de dag. De kyokushinkai karate geeft daarom les:

  • zelfvertrouwen
  • zelfbeheersing
  • geduld
  • eer en loyaliteit
  • en concentratie

De Kyokushinkai Karate Eed

Grootmeester Masutatsu Oyama legde een eed af voor de beoefening van Kyokushinkai karate:

“De geest van Kyokushinkai Karate is een echt gevecht.

Er is geen bewijs zonder een echt gevecht.

Zonder bewijs is er geen vertrouwen.

Zonder vertrouwen is er geen respect.

Dit is de definitie van Kyokushinkai Karate in de wereld van vechtsporten.

De 11 Motto’s van Masutatsu Oyama

Sosai Oyama vatte de filosofie van Kyokushinkai karate in elf leefregels, bekend als “Elf Motto’s”:

  1. De Martial Way begint en eindigt met hoffelijkheid.
  2. Het volgen van de Martial Way is als het beklimmen van een klif. We moeten doorgaan zonder te rusten.
  3. Men moet in alles en altijd het initiatief nemen en zich hoeden voor handelingen die leiden tot luiheid of hoogmoed.
  4. Zelfs voor de Karateka kan de plaats van het geld niet worden genegeerd. Iedereen moet oppassen zich er niet aan te hechten.
  5. In de Martial Way staat de houding centraal. Focus op het handhaven van een correcte houding te allen tijde.
  6. De Martial Way begint met 1000 dagen en wordt beheerst na 10.000 dagen training.
  7. In de gevechtskunst is introspectie een inleiding tot wijsheid. Zie het overdenken van je actie altijd als een kans voor verbetering.
  8. De aard en het doel van de Martial Way is universeel. Alle zelfzuchtige verlangens moeten worden verbrand in het vuur van de harde training.
  9. Vechtsporten beginnen en eindigen met een punt op een cirkel. Rechte lijnen zijn afgeleid van dit principe.
  10. De ware essentie van de Martial Way kan alleen worden bereikt door ervaring. Dit wetende, leer altijd zijn verzoek te respecteren.
  11. Onthoud altijd: in de Krijgskunst zijn de beloningen van een vertrouwend en dankbaar hart overvloedig.
Kyokushinkai Karate

Kyokushinkai karate technieken

Zoals elke andere vorm van karate gebruikt kyokushinkai karate specifieke… technieken, ook bekend als kata’s.

Kyokushinkai karate kata

Het is een reeks bewegingen die ontworpen zijn om te werken aan de fundamentele fundamenten zoals :

  • posities
  • reizen
  • balans
  • respect voor de rotatieassen van het lichaam, enz.

Elke kata heeft een specifieke functie en bevat diepgaande concepten om de kennis van de meesters over te brengen. De beoefening van kata maakt het mogelijk om de vechttechnieken in kyokushinkai karate. Bovendien definieerde Oyama drie fundamentele principes van kata:

  • Waza no Kankyū: het tempo van de opeenvolging van technieken. Sommige bewegingen worden snel uitgevoerd, andere langzamer.
  • Kokyu Ho: de beheersing van de ademhaling is essentieel om elke techniek te optimaliseren.
  • Chikara no Kyōjaku: de doeltreffendheid van elke techniek vloeit voort uit het juiste evenwicht tussen kracht en ontspanning.

Betekenis van Kyokushin kata

Er zijn 32 traditionele Kyokushin stijl kata. De belangrijkste zijn:

  • Taikyoku: Taikyoku wordt vertaald als “de ultieme zoektocht naar het lichaam” of “de oorspronkelijke vorm”. Het woord betekent ook “ultieme grootsheid”, op een onbevangen manier. Het is deze onbevangenheid die de beginner moet zoeken in deze vorm van kata.
  • Pinan: Pinan verwijst naar “de weg van de rust”.
  • Ura Kata: Deze kata is bedoeld om het evenwicht en de beheersing van circulaire technieken te verbeteren. Ook kunt u kennismaken met omgekeerde technieken zoals Ushiro Geri en Ushiro Mawashi Geri.
  • Yantsu: Yantsu betekent “zuiver houden”. Deze Kata wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van 3 richtingen: vooraan, links en rechts, die bijna op dezelfde plaats blijven. De verborgen boodschap van deze Kata is om de beoefenaar te leren met de rug tegen de muur te vechten tegen tegenstanders die van beide kanten aanvallen.
  • Gekisai: het betekent “het fort veroveren”. Het doel van deze kata is om sterke en krachtige bewegingen, aanvals- en verdedigingstechnieken aan te leren.

De kanku: symbool van Kyokushinkai karate

Het symbool van Kyokushinkai karate is kanku. Deze heeft zijn oorsprong in de kata kanku. Letterlijk vertaald als“de hemel aanschouwen“, heeft deze kata verschillende betekenissen.

De handen zijn verbonden met de vingertoppen en opgeheven om naar de hemel te kijken. Concentratie is gericht op het centrum van de handen om geest en lichaam samen te voegen.

Kyokushinkai Karate: Symbolen
  • De vingertoppen vertegenwoordigen het doel
  • De grotere delen, voorgesteld door de pols, symboliseren macht
  • Het dikkere gedeelte, dat overeenkomt met de ruimte tussen de handen, roept oneindigheid en diepte op.
  • De binnenste en buitenste cirkels drukken de continuïteit uit

Goed om te weten.

Kyokushin heeft geleid tot een groot aantal vechtstijlen. De bekendste zijn Kick Boxing en Daido Juku.

Rangen in Kyokushinkai Karate

Het beoordelingssysteem in Kyokushinkai karate bestaat uit Kyu. Met het oefenen van wedstrijden, ervaring en beheersing van de kunst benadert de karateka de 1e kyu. Daarna behaalde hij de 1e dan zwarte band, het belangrijkste in zijn leven.

Het niveau van een karateka wordt daarom geëvalueerd volgens zijn riem in Kyokushinkai karate:

  • Witte band : de beoefenaar is een beginner en heeft geen examen afgelegd. Hij kent de regels en eisen van de kunst niet.
  • Oranje band in Kyokushinkai karate (10e en 9e kyu): de karateka zit in een leerperiode. Hij richt zich vooral op zijn houding, om zijn evenwicht en stabiliteit op de grond te verbeteren.
  • Blauwe band (8e en 7e kyu): de karateka wordt vloeiender en verwerft een bepaalde vaardigheid. Hij leert de technieken te integreren in de gevechtspraktijk.
  • Gele band (6e en 5e kyu): de beoefenaar richt zich op het interne werk. Hij ontwikkelt zijn eigen vechtstijl en krijgt meer vertrouwen in de omgang met zijn tegenstanders.
  • Groene band (4e en 3e kyu): de beoefenaar kent veel technieken, en begint de hogere kata te beheersen.
  • Bruine band (2e en 1e kyu): de beoefenaar stelt zijn eigen sequenties vast en voert de bewegingen instinctief uit. Hij gebruikt zijn kennis om zijn technieken te perfectioneren.
  • Shodan : Dit is het belangrijkste niveau in het leven van een karateka. De beoefenaar is sterk, en domineert alle anderen.

FAQ

Waar wordt kyokushinkai karate beoefend?

De dojo is de plaats gewijd aan de beoefening van krijgskunsten, waaronder Kyokushinkai karate. Voor dit gebied gelden van oudsher specifieke regels met betrekking tot de oriëntatie ervan. Als de leraar bijvoorbeeld op het zuiden zit, ontvangt hij of zij het zonlicht, dat de kennis is die hij of zij moet overbrengen.

Worden er wapens gebruikt in Kyokushinkai karate?

Ja. De belangrijkste wapens die bij deze sport worden gebruikt zijn de tonfa, de nunchaku en de draagstok.

Is de film Kyokushinkai Karate gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Ja. Deze film vertelt het ware verhaal van een Correaanse immigrant, een legendarische karateka, Sensei Masutatsu Ōyama, schepper van het Kyokushinkai karate.

Hoe word ik lid van een Kyokushinkai karate club?

Raadpleeg de kaart met Kyokushinkai karate clubs in Frankrijk.