Kenjutsu betekent letterlijk de technieken sabel. Het is een directe erfenis van de samoerai die op het slagveld vochten.
Belangrijke punten over kenjutsu
- Kenjutsu is dekunst van het hanteren van een zwaard.
- Het doel is de kennis van de samoerai over te dragen.
- Het is zeer gecodificeerd met een mooie partituur voor elk deel.
- Het wordt onderwezen in traditionele Koryu scholen.
- Het is een integraal onderdeel van onze cultuur.
Een korte geschiedenis van kenjutsu
Krijgskunstscholen die kenjutsu onderwijzen verschenen rond de 12e eeuw. Maar de laatste ontwikkelde zich vooral na de overwinning van de Tokugawa-dynastie in Japan, dat toen een grote periode van vrede beleefde.
De samoerai moesten een manier vinden om hun vaardigheden door te geven aan de volgende generatie. De grote samoerai meesters stichtten daarom natuurlijk hun scholen om alle technieken die met de zwaardvechtkunst te maken hadden te onderwijzen.
Kenjutsu is daarom een kunst van overdracht. In het vakgebied worden veel waarden met betrekking tot overdracht aangetroffen. Bij het leren van kenjutsu leert de leerling niet alleen hoe hij het zwaard moet hanteren, maar ook hoe hij wat hij of zij weet op een effectieve manier kan doorgeven.
Kenjutsu wordt meestal zonder bescherming beoefend. Er wordt getraind met ongeslepen zwaarden zoals bokken. Voor experts in deze discipline worden echte zwaarden zoals uchigatana katana’s of wakisashi gebruikt.
Een naoorlogse discipline
Japan beleefde toen een grote periode van vrede. De samoerai moesten een manier vinden om hun vaardigheden door te geven aan de volgende generatie. De grote samoerai meesters stichtten daarom natuurlijk hun scholen om alle technieken die met de zwaardvechtkunst te maken hadden te onderwijzen.
Kenjutsu is daarom een kunst van overdracht. In het vakgebied worden veel waarden met betrekking tot overdracht aangetroffen. Bij het leren van kenjutsu leert de leerling niet alleen hoe hij het zwaard moet hanteren, maar ook hoe hij wat hij of zij weet op een effectieve manier kan doorgeven.

De vier technieken van kenjutsu
Kenjutsu is een sterk gecodificeerde kunst die de handelingen van samoerai regelt. De geleerde technieken zijn bedoeld om effectief te zijn in de strijd. Het onderwijs heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en is sterk verfijnd in de manier waarop het zwaardvechten wordt onderwezen.
Maar het is zo precies geworden dat het wordt bekritiseerd vanwege de complexiteit die het in de praktijk met zich meebrengt. De praktijk is vaak controversieel omdat ze moeilijk in een echt gevecht kan worden toegepast. Omdat het verschil tussen aanval en riposte erg klein is in een echt gevecht tussen twee samoerai’s.
Deze kunst biedt een complete opleiding in zwaardvechten. De meesters op dit gebied staan bekend om hun bekwaamheid en vaardigheid met het zwaard.
Kiri otoshi
Deze term betekent “cut” en “down”. De kiri otoshi leert een riposte die van bovenaf begint en het mes van de tegenstander afbuigt terwijl hij hem snijdt. Pareren en riposteren zijn dan gelijktijdig.
Kiri leeftijd
Het betekent een opwaartse beweging van het zwaard. De achterkant van het lemmet wordt gebruikt om een slag van de tegenstander af te buigen. De beweging is van beneden naar boven en stelt de verdediger in staat een aanval met zijn lemmet voor te bereiden.
Kiri kaeshi
Dit is een zwaardtechniek waarmee je terugvecht tegen een aanval terwijl je de energie van de aanval terugwint. De kracht van de tegenstander wordt gebruikt om deze tegen hem te keren.
Maki otoshi
De term betekent “oprollen”. Hier is het de bedoeling het zwaard van de tegenstander te laten vallen door het over hem heen te rollen. De punt van het zwaard moet dan in de benen van de vijand vallen. Het is een techniek van pareren en riposteren tegelijk.
Welke bewegingen worden in kenjutsu geleerd?
Elke zwaardbeweging wordt per kenjutsu uitgesplitst en vervolgens uitgediept. Zwaardvechters worden geleerd bewegingen te herhalen, zodat ze instinctief worden tijdens het vechten. Afhankelijk van de kenjutsu-club waar je heen gaat, krijg je verschillende trainingen .
Elke beweging moet worden aangeleerd om de gebruiker op het juiste moment en op de juiste manier te dienen.
- Shomen uchi Dit is een verticale snede vanuit het midden van het gezicht naar beneden. De zwaardvechter houdt zijn zwaard met beide handen vast om een krachtige neerwaartse slag uit te delen.
- Tsuki Dit is een doorbraakbeweging die in een rechte lijn op de vijand afkomt. De tsuki is een stoot die tot doel heeft de vijand te doorboren.
- Yoko guruma Dit is een horizontale snede van links naar rechts of van rechts naar links. Het is dus een horizontale snede, zeer praktisch om je tegenstander af te maken. Het wordt gebruikt voor onthoofdingen, evenementen, etc.
- Kesa giri Het is een diagonale beweging van boven naar beneden. Dit is de makkelijkste zet om te leren van alle kenjutsu-snedes.
- Gyaku kesa giri Dit is een diagonale snijbeweging van beneden naar boven. Het is iets moeilijker uit te voeren dan zijn analoge beweging, de kesa giri.

Kenjutsu, een meervoudige kunst?
Om een zwaard goed te leren hanteren, is het niet voldoende te weten hoe je mooie bewegingen maakt. Om een uitstekende krijger te worden, moet je vele andere aspecten van de praktijk beheersen:
1. De houding De zwaardvechter moet een ontspannen houding hebben. De laatste moet krachtige klappen kunnen opvangen en tegelijkertijd aanvallen ontwijken. Het hoofd is rechtop, de armen zijn ontspannen, het lichaam en de schouders zijn vrij.
2. Zwaardvechtkunst Het zwaard moet tussen duim en wijsvinger gehouden worden. Bij het snijden moeten de kleine vingers worden samengeknepen om een krachtige en verwoestende snede te maken.
3. Gelijktijdigheid Het is de kunst om te bewegen als je tegenstander. Je moet je tegenstander en zijn gedrag kunnen imiteren.
4. Het blad is een verlengstuk van het lichaam: Het hele lichaam moet de impact van het mes kunnen weerstaan. Dit is wat een goede zwaardvechter onderscheidt van een andere.
5. De afstand Het wordt gedefinieerd volgens 3 principes, de to ma, de ma en de chika ma. Zij bepalen de situatie waarin de tegenstanders te ver van elkaar verwijderd zijn om elkaar te raken, waarin zij elkaar kunnen aanvallen en waarin zij te dichtbij zijn om een gevaar te vormen.
6. De dreiging Het verwijst naar het feit dat kenjutsu een beslissende kunst is. Men moet nooit defensief zijn, maar de intentie hebben om te doden bij elke aanval of vergelding.
7. Waakzaamheid: moet de vechter altijd alert zijn. De geest moet helder en kalm zijn.
8. De blik De houding van de samoerai moet wijd zijn en hem in staat stellen elke aanval van zijn tegenstander te zien.
9. Voogdij Voogdij: Er zijn verschillende soorten voogdij die in specifieke situaties kunnen worden gebruikt.
10. Beweging: De samoerai kan bewegen met kleine stapjes, of met een chassé stap of door het dominante been te wisselen.
11. Het initiatief De aanval kan worden uitgevoerd door voorwaarts, achterwaarts of ter plaatse te bewegen. Het initiatief speelt in op elke situatie.
12. Het verband De kenjutsu-meester moet zijn tegenstander kunnen lezen om hem te verslaan. Je moet je geest leegmaken en de bedoelingen van de tegenstander lezen.
Kenjutsu komt voor in de beroemde manga Naruto

Naruto zet kenjutsu in de schijnwerpers in vele scènes van de anime of de manga. Er zijn Danteske zwaardgevechten die de in kenjutsu onderwezen vechttechnieken illustreren.
Sasuke is hiervan de vaandeldrager, omdat hij gewend is met zijn katana te vechten. Mifune is een andere hoofdpersoon die een meester is in de kunst van kenjutsu. Ook al geeft dit laatste een fantasievolle kijk op de praktijk, het onthult de geest die een meester moet hebben om in deze discipline uit te blinken.
FAQ
Kenjutsu is de kunst van het hanteren van een zwaard. Zijn missie is om de voorouderlijke kennis van de samoerai krijgers door te geven. Hij leert de zwaardvechter zijn wapen efficiënt en dodelijk te hanteren.
Tijdens zijn katana gevechten gebruikt Sasuke kenjutsu. Het is de kunst van het zwaardvechten onderwezen door samoerai meesters. Met Kenjutsu kun je je tegenstander doden met één slag of pareren.