Kendo: De Japanse kunst van het schermen

kendo banniere

Kendo wordt letterlijk vertaald als de weg van het zwaard. Het is een sport die veel media-aandacht kreeg in heel Japan.

Meer dan een sport bevat Kendo spirituele elementen om de beoefenaar naar een hoger niveau van bewustzijn en Zen te brengen.

Kernpunten van Kendo

 • het is de weg van het zwaard
 • het is een competitieve sport met een sterke aanhang in Japan
 • het beoogt de ontwikkeling van karakter en discipline
 • het wordt beoefend met ongeslepen wapens en harnassen…
 • het is zeer gecodificeerd, de bewegingen zijn uitgesneden om in de diepte te werken…

Hoe wordt kendo beoefend?

Kendo wordt niet zomaar beoefend. Het is gecodificeerd en biedt de beoefenaar alle nodige veiligheid. Kendo heeft zijn geest van efficiëntie behouden sinds kenjutsu. Beoefenaars moeten daarom maatregelen nemen om letsel tijdens de training en het gevecht te voorkomen.

Het harnas in kendo

Kendo beoefenaars worden kendoka’s genoemd. Ze beoefenen deze kunst in een harnas. Dit beschermt hen in het hoofd, de keel, de handen en de buik, die de doelen zijn in deze discipline.

Zwaardvechten in Kendo

Het zwaard zal ook een functie hebben om de concurrenten te beschermen. Het is ongeslepen en gemaakt van bamboe. Hij heet Shinai. Het bestaat uit vier platte latten van dezelfde bamboe.

Het wordt met beide handen en in een rechte houding vastgehouden. Net als bij kenjutsu is het doel je tegenstander aan te vallen en tegelijkertijd terug te slaan. Kendoka’s blinken ook uit in het initiëren van hun eigen bewegingen. Ze zijn getraind om de eerste kans op een aanval te zien en een fatale klap uit te delen.

De bewegingen van de kendoka

De bewegingen van de kendoka worden alleen gedaan met behulp van de okuri ashi. Dit is een glijdende stap waarmee je jezelf naar voren gooit om je doel te raken. Tijdens de training zijn kendoka’s geen vijanden, ze werken samen om hun discipline te verbeteren.

De oefeningen worden in tweetallen gedaan. Degene die het initiatief neemt is de moto dachi en degene die terugslaat heet kakari. Maar dankzij het harnas dat ze dragen, kunnen ze ook vrije aanvallen uitvoeren. Dan kunnen ze hun partner met al hun kracht slaan.

Deze werkwijze drijft de beoefenaars tot het uiterste, net als in een echt gevecht. Ze kunnen dan hun kendo techniek gebruiken met snelheid en kracht. Kendo wordt beoefend met behulp van kata, waarbij kendoka’s een reeks voorbereide aanvallen moeten uitvoeren die geacht worden effectief te zijn in een echt gevecht.

Kendo illustratie

Soorten zwaarden voor Kendo

De soorten wapens in Kendo worden gekenmerkt door hun lengte .

1. Daitô is de meest gebruikte in Kendo. Hij is twee shaku lang, of ongeveer 60 cm. Dit is het standaard zwaard dat wordt gebruikt en wordt beschouwd als een normaal formaat.

2. Voor de kata reeks wordt ook shoto gebruikt. Het omvat zwaarden van één shaku, of ongeveer 30cm. Ze worden wakizashi genoemd, of tanto, die zelfs kleiner kunnen zijn dan 30 cm.

In kendo is het mogelijk om ongeslepen versies van Japanse zwaarden te gebruiken. Zo kunnen kendoka’s kiezen uit een grote verscheidenheid aan zwaarden, afhankelijk van hun stijl. Maar de meest voorkomende is de daito, die wordt vastgehouden aan de riem en met de rand naar boven.

De maat van een Japans zwaard

De lengte van een nihonto (katana) wordt bepaald vanaf de punt tot het punt waar de punt in het handvat (habaki) komt. De meting wordt gedaan in een rechte lijn en negeert de gebogen vorm van de katana.

Met dit type meting kan de effectieve lengte van het blad in de strijd worden gemeten. Een katana met een langer maar meer gebogen lemmet zou dezelfde afstand afleggen als een minder gebogen en korter zwaard.

Goed om te weten: het type katana wordt niet alleen bepaald door de lengte van het lemmet. Er wordt rekening mee gehouden:

 • de breedte van het blad
 • het toegepaste type snijvlak
 • de lengte van de punt

Elke katana komt overeen met een bepaalde periode in Japan. De inboorlingen maken een groot verschil afhankelijk van het zwaard, hoewel het voor een westerling minimaal kan zijn.

Elk type katana heeft ook een andere smeedwijze en kwaliteit.

Als u een katana wilt kopen, bezoek dan onze katana winkel.

kendo

Kata: gecodificeerde technieken

De kata werd opgesteld om de overdracht van zwaardtechnieken op een efficiënte manier mogelijk te maken. Er zijn tien van zulke technieken voor kendo.

De Uchi Dachi partner moet het initiatief nemen met zijn daito en een serie van 7 bewegingen uitvoeren. Hij gebruikt dan zijn korte zwaard (shoto) om de laatste 3 bewegingen te maken.

In kendo worden dummy zwaarden gebruikt die Japanse zwaarden imiteren. Ze worden bokken of Iaito genoemd.

Kata, overblijfselen van een duizend jaar oude gevechtservaring…

Kendo is geïnspireerd op de gevechtservaring van de samoerai. Deze legendarische krijgers hebben de meest impactvolle technieken om te winnen in een zwaardgevecht vastgelegd. Aanvankelijk onderwezen door kenjutsu, ontwikkelde het zich geleidelijk tot de moderne kunst van kendo.

Kendo werd voor het eerst geleerd aan soldaten die zware harnassen droegen op het slagveld. Door de modernisering van de wapens konden de soldaten dit soort harnassen niet meer dragen. Ze waren nutteloos geworden tegen vuurwapens en te zwaar om te verplaatsen.

Er is een lichter harnas ingevoerd, waardoor de behendigheid van de krijgers in de strijd wordt ontwikkeld. In tijden van vrede werden kata overgedragen via dit soort discipline. Ze hebben bewezen zeer effectief te zijn en leiden tot zowel lichaams- als geestwerk.

Het is de spirituele kant die de overhand krijgt in de beoefening van kendo. De kendoka moet niet alleen de kata beheersen. Hij moet een waardige, rustige houding aannemen, zich bewust zijn van zijn omgeving, zijn kracht en een ijzeren discipline hebben.

Kata, het centrale element van Kendo?

Hoewel kata niet langer het enige element is dat in kendo wordt onderwezen, staan ze nog steeds centraal. Door hun praktijk leer je:

 • hoe je je staande houdt in de strijd
 • hoe maak je een goede snijbeweging
 • om precies te zijn

Kortom, kendo kan niet bestaan zonder kata. Hun oefening geeft je een zekere elegantie met het zwaard, terwijl ze kracht en snelheid combineren. Kata traint de geest van de beoefenaar door hem te dwingen te werken aan zijn concentratie, ademhaling en bewegingen.

Het gaat dan hand in hand met de ontwikkeling van de geest. Zonder kata kan de beoefenaar het volledige ontwaken van zijn bewustzijn en geest niet ten volle ervaren.

De oorsprong van Kendo

Kendo ontleent zijn naam aan de vroege dagen van de Japanse zwaardmakerij. De originele wapens die gemaakt werden, werden“ken” genoemd. Ze dateren uit de tweede eeuw voor Christus en vormen de basis voor kunsten als kenjutsu en kendo.

De smeden verbeterden snel hun katana smeedtechnieken tot het punt waarop ze die van het vasteland overtroffen. De katana werd toen een prestigieus wapen en maakte deel uit van de uitrusting van elke Japanse heer.

Uit dit wapen, uniek voor de Japanse cultuur, werden kunsten gecreëerd om ze te beheersen. Het gebruik van bokken is vier eeuwen na Jezus Christus vastgelegd. Er is ook tachikaki, de kunst van het zwaard trekken.

Al deze disciplines werden onderwezen door wapenmeesters met gevechtservaring. Kenjutsu is de erfgenaam van tachiuchi, dat op zijn beurt de erfgenaam is van tachikaki. Met andere woorden, de kunst van het zwaardvechten heeft zich in de loop der eeuwen en door de gevechten van de samoerai ontwikkeld.

Het is in de achtste eeuw dat kenjutsu zich sterk ontwikkelt. In de veertiende eeuw werd het zeer populair en stelde het de Japanners in staat hun vechtkunst te handhaven tijdens opeenvolgende periodes.

Meer recent heeft de Japanse gouverneur in 1871 kendo op scholen verplicht gesteld. Kendo werd toen een populaire sport, nu uitgezonden op de Japanse televisie.

Het was in 1909 dat Kendo nog meer deel ging uitmaken van de Japanse cultuur. Het was in deze periode dat de eerste kendo federatie werd opgericht.

De regels van kendo zijn zeer gecodificeerd voor een leerproces in overeenstemming met de tradities.

kendo duel

Iaido, de kunst van het tekenen en slaan

Het concept is eenvoudig: trek je zwaard en sla in één keer toe.

Het doel van laido is zichzelf te beheersen:

 • zich
 • zijn zwaard

Iaido wordt alleen beoefend en gebruikt de kata voor zijn bewegingen. Voor elke reeks bewegingen moet de beoefenaar eindigen met zijn zwaard in de schede.

De discipline vereist veel verbeeldingskracht omdat men efficiënte en elegante kata-reeksen moet maken.

Iaido wordt vaak samen met kendo beoefend. Dit helpt de beoefenaar om verbonden te blijven met een meer realistische katana praktijk. Iaido spelers leren de bewegingen van kendo om hun vaardigheden te verbeteren.

Iaijutsu, de kunst van het doden met één klap

Deze techniek leert dekunst om zeer snel te tekenen om te counteren en te doden in één klap. De snijhandelingen zijn sterk gereglementeerd en vergen ook veel concentratie.

Iaijutsu houdt zich minder bezig met de spirituele dimensie van de krijgskunst. Hij is directer en energieker in zijn benadering van zijn discipline. Er zijn echter ryu, dat zijn soorten technieken die overeenkomen met de geest van de beoefenaar.

Het verschil tussen laido en laijutsu is dus minimaal.

Hoe werkt het trekken en omhullen van een katana?

1. Wanneer de beoefenaar zijn katana of tachograaf trekt, moet hij de schede met zijn linkerhand vasthouden.

2. Het handvat moet met de rechterhand worden vastgehouden. Dit is de uitgangspositie voor het effectief trekken van de katana.

3. De katana wordt langzaam getrokken door neerwaartse druk uit te oefenen op het handvat.

4. De tsuba (bewaker) wordt met de linkerduim ingedrukt. Deze methode om het zwaard te trekken is in de eerste plaats om verwonding van de auteur te voorkomen. Deze linkerduim duwt het lemmet uit de schede en maakt een soepele beweging mogelijk.

5. Om de katana te omhullen, houdt u de opening van de schede in uw linkerhand. De achterkant van de kling wordt omhoog getrokken naar de schede om de kling erin te begeleiden. Het wordt tussen duim en wijsvinger gehouden om de beweging te leiden. Het blad wordt altijd teruggeplaatst met het blad naar boven gericht.

FAQ

Wat is kendo?

Kendo is de kunst van het hanteren van het Japanse zwaard. Het leert zijn beoefenaars al het beste kendo technieken gebruikt door de samoerai van die tijd tijdens hun gevechten. Het wordt beoefend met behulp van kata volgens zeer gecodificeerde regels. Kendo wordt beoefend met een bokken en harnas.

Wat leert Kendo ?

Kendo geeft je uitzonderlijk zwaardvechten en een scherpe geest. Het leert je begrippen als concentratie, precisie, discipline, zelfbeheersing, enz. Kendo wordt nu op elke school in Japan onderwezen en wordt op grote schaal gevolgd op televisie.

Is het moeilijk om Kendo te leren?

Kendo is een veeleisende kunst die vele jaren vergt om onder de knie te krijgen. Je zult de kata tot in de puntjes van je vingers moeten leren en ze met uitzonderlijke finesse moeten kunnen nadoen. Om een meester te worden in de kunst van Kendo, moet je je hele leven lang trainen in een erkende school.