Woordenlijst Katana

banniere lexique

De katana is een Japans zwaard met een zeer specifieke woordenschat. Als u dit weet, kunt u met kennis van zaken een katana kiezen.

Het katana lemmet

De kling is het belangrijkste deel van je zwaard. De samoerai geloven dat het de ziel van je wapen bevat.

Hier zijn de termen die je moet beheersen:

 • Nagasa De nagasa verwijst naar de lengte van het blad. Het wordt gemeten vanaf de Mune Machi die net voor de wacht staat, ook wel Tsuba genoemd. De meting is voltooid in het punt.
Nagasa
 • Sori: is de meting van de kromming van het blad. Dit gebeurt aan beide uiteinden van het blad. De sori geeft belangrijke informatie over het tijdstip van vervaardiging van de kling.
Sori
 • Shinogi Precies, het is de niet scherpe kant van het blad. Het begint bij het blad en eindigt bij de platte kant van het blad.
Shinogi
 • Hamon De Hamon wordt gedefinieerd als de verhardingslijn van het lemmet. Het bepaalt het snijvlak van je zwaard. Hamon is een zeer doeltreffende, maar ook riskante methode. Het verhoogt de prijs van het blad.
Hamon

 • Boshi Boshi: de Boshi bepaalt de lijn van temperament van de Hamon die over de punt van de kling (Kissaki) wordt uitgespreid. De Boshi is visueel en wordt onthuld door het minutieus polijsten van het lemmet.
Boshi

 • Kissaki Het is gewoon de punt van de katana. De grootte varieert per katana.
 • Ha Het wordt gedefinieerd als de rand van het blad. Het is sterk afhankelijk van de slijpmethode en het staal dat voor de fabricage wordt gebruikt.
Ha

 • Bo-Hi Dit is de prachtige gebeeldhouwde lijn aan de binnenkant van de katana. De Bo-Hi is een ingenieuze manier om het gewicht van het blad te verminderen en het toch onopvallend te maken. Deze techniek maakt een soepeler gebruik mogelijk en vermindert de vermoeidheid van de drager.
Bo-Hi
 • Nakago Er wordt gezegd dat het de zijde van de katana definieert. Dit deel is onzichtbaar voor het blote oog omdat het onder het handvat doorloopt. Het varkenshaar van het mes zorgt er echter voor dat het mes niet breekt tijdens het gebruik. Het blad heeft een stevig ankerpunt dat voorkomt dat het beweegt en breekt bij een botsing.

De verbinding tussen handvat en lemmet

Tsuba Habaki Seppa
 • Tsuba: zij is de bewaker van de katana. Zijn functie is om de hand van de samoerai te beschermen. Bovendien voorkomt het dat het lemmet uit de hand van de drager glijdt. Tenslotte verfraait de tsuba door zijn esthetiek het zwaard.
 • Habaki: dit deel helpt om het blad vast te houden. Het vermindert de trillingen in de hand van de samoerai als hij de degens kruist.
 • Seppa: de seppa bestaat uit 2 sluitringen en is een echt verbindingsstuk tussen verschillende elementen: de habaki en de tsuba aan de ene kant; de tsuba en het handvat aan de andere kant.

Het handvat van de katana

Het handvat van de katana is essentieel voor een goede grip op het zwaard. Het heeft ook een unieke stijl voor elk model dat u kiest.

Een kwaliteitskatana handvat heeft een goede grip en duurzame materialen. Hier zijn de termen die je moet beheersen:

 • Fuchi Dit is een structuur die je katana zal versterken. De Fuchi heeft een traditionele uitstraling met uitgebreid houtsnijwerk. Elke ambachtsman kan zijn eigen techniek hebben die resulteert in een unieke fuchi.
Fuchi

 • Hetzelfde Dit is roggenleer. Het laat je ito goed vasthouden terwijl het krachtige klappen opvangt.
Tsuka-Ito
 • Tsuka-Ito Dit is het touw dat rond dezelfde van je katana zit. Afhankelijk van de katana heb je materialen als katoen, suède, polyester en vele andere materialen. Deze materialen zullen verschillen afhankelijk van de prijs van uw zwaard.
 • Mekugi Zijn functie is om het blad aan het handvat te bevestigen. Het biedt extra bescherming voor uw mes.
Mekugi

 • Menuki Het is een decoratief stuk op het handvat van de katana. Zijn rol is voornamelijk decoratief. Het verbetert de grip enigszins. Het draagt echter bij tot de identiteit van de kamer en geeft deze een traditionele uitstraling.
Menuki
 • Kashira Dit is de pommel van de katana. Het wordt gebruikt om het handvat vast te zetten, ook wel tsuka genoemd. Het zwaard is vaak gegraveerd met een patroon waardoor het gemakkelijk te identificeren is.
Kashira

Katana schede

De rol van de schede is de kling te beschermen en tegelijkertijd een veiligheidsfunctie te vervullen. Het voegt een zekere esthetische aantrekkingskracht toe aan het zwaard.

Het speelt een praktische rol bij het helpen glijden van het blad tijdens het trekken. U kunt alle onderdelen van een katana schede herkennen door het leren van de basiswoordenschat:

 • Saya Dit is de hele mouw. De schede is gemaakt om goed om het middel te passen. De schede wordt door verzamelaars vaak gewaardeerd vanwege het decoratieve aspect. Sommige omhulsels zijn daarom zeer esthetisch.
Saya

 • Shitadome en Kurigata Dit zijn handige onderdelen om het zwaard aan de riem te hangen. Een goede Shitadome en Kurigata houden de schede stevig vast zonder dat deze beweegt.

Sageo
 • Sageo De sageo is het touw waarmee je je Japanse zwaard aan je riem kunt hangen. De kleur van de Sageo is vaak afgestemd op het handvat van de katana.

Andere Samurai zwaarden

Als we het over Japanse zwaarden hebben, zeggen we “ nihonto “wat verwijst naar alle zwaarden gesmeed in de Japanse traditie.

De Wakizashi

Wakazachi

De Wakizashi is een meer minimalistische versie van de katana. Dit Japanse zwaard is tussen de 30cm en 60cm groot. Het kan gedragen worden in combinatie met de katana. Dit wapen was niet alleen voorbehouden aan de samoerai, maar kon ook door rijke kooplieden worden gedragen.

In tegenstelling tot de katana, wordt hij met één hand gehanteerd. De samoerai prefereerden dit lemmet voor gevechten in gesloten ruimtes. Meer handelbaar en kleiner, dit lemmet zou zeer nuttig kunnen zijn in close combat.

De Tanto

Tanto

De tanto is een kleine Japanse katana die zowel enkel- als tweesnijdend kan zijn. Het blad is minder dan 30 cm groot. Het is minder gebogen dan zijn tegenhangers en werkt als een dolk.

De tanto werd gebruikt door de samoerai als oorlogswapen.

De Bokken

Bokken

De bokken is een houten zwaard dat gebruikt wordt voor training. Het imiteert de vorm van de katana. Het wordt gebruikt voor praktijken als aikido, laido, jôdô, kendo, enz. Dankzij de beroemde Miyamoto Musashi werd het zelfs een gevechtswapen, voornamelijk gebruikt in kenjutsu.

Je hebt nu de basiswoordenschat om over katana te praten….