Uw Katana onderhouden

kit entretien katana

Een traditionele katana vereist aandacht en waakzaamheid. Onjuist onderhoud kan de kwaliteit en de scherpte van het mes aantasten.

Maak je geen zorgen,
geven wij u het beste advies over hoe u uw katana moet onderhouden…. U krijgt alle geheimen om een mooi en efficiĆ«nt blad te verkrijgen voor uw trainingen.

Belangrijke punten voor het onderhoud van een Katana

katana lemmet

Hier zijn een paar essentiƫle punten om uw katana lang mee te laten gaan . Volg deze tips zorgvuldig op:

  • Vermijd het aanraken van het mes Als je het steeds aanraakt, gaat het roesten. Transpiratie of natuurlijke oliĆ«n van uw vingers kunnen zich verzamelen op uw mes. Na verloop van tijd kunnen deze kleine elementen uw zwaard beschadigen en het er minder scherp doen uitzien.
  • Smeer het blad in met olie Dit is een van de beste manieren om het blad te beschermen tegen schade. Wij raden aan het te bestrijken met choji olie.
  • Olie uw houten handvat Uw houten handvat moet op dezelfde manier behandeld worden als uw lemmet. Deze laatste neemt zeer goed vocht op of geeft het af, afhankelijk van waar het wordt opgeslagen. De olie zorgt ervoor dat je zwaardgreep er goed blijft uitzien.

Neem de katana uit zijn schede

Haal je katana uit de schede en observeer hem minstens een keer per week. Met deze wekelijkse inspectie kunt u de eerste tekenen van slijtage opmerken en zo snel mogelijk behandelen.

Bovendien moet het mes van tijd tot tijd uit de schede worden gehaald. Een leren omhulsel zal gemakkelijk vocht uit de lucht opslaan. Als je hem een tijdje niet uitdoet, kan er roest en corrosie ontstaan.

Hoe maak je het lemmet en het handvat van een katana schoon?

Om je katana schoon te maken, heb je een onderhoudskit nodig. Dit voorkomt scheuren, oxidatie en andere schade aan uw Japanse zwaard.

Katana Mes

Schoonmaken van het mes

Begin met het gebruik van een microvezeldoek om olie van uw blad te verwijderen. Zodra de olie is verwijderd, gebruik je de “uchiko”, een bolletje krijt dat je op de punt van het mes moet tikken.

Vervolgens kunt u de doek gebruiken om het blad te polijsten en het overtollige poeder te verwijderen. Breng ten slotte de olie aan langs en aan elke kant van het blad met een spuitbus of een zeer zachte borstel. Raak het lemmet niet aan totdat u het terugplaatst in de schede.

Hoe vaak moet ik mijn katana schoonmaken?

Uw Japanse zwaard moet altijd in de geoliede schede worden bewaard. Maar deze olie is niet voldoende om uw blad voor onbepaalde tijd te beschermen. Je moet je katana uit de schede halen om het vocht kwijt te raken.

Afhankelijk van waar u woont, zal het onderhoud verschillen. :

  • Droge plaats Wie in een droge omgeving woont, moet de beschermlaag om de 3 Ć  4 maanden vervangen.
  • Natte locatie Voor nattere locaties kunt u uw katana vaker schoonmaken, ongeveer eens per 1-2 maanden.

Veel voorkomende fouten bij het onderhoud van de katana

Het zou jammer zijn je katana te beschadigen omdat je niet weet waar je het over hebt. Er zijn een paar regels die je moet volgen als je je katana zo lang mogelijk wilt houden :

  • Gebruik schuurschijven of slijpmachines Gebruik hiervoor altijd een watersteen. Dit laatste zal uw blad niet beschadigen, in tegenstelling tot andere materialen.
  • Het gebruik van chemicaliĆ«n Gebruik nooit producten die niet geschikt zijn voor uw shinken of katana. Bladen zijn kwetsbaar en hebben milde producten nodig die geen corrosie veroorzaken.
  • Houd het blad vast met je vingers Gebruik altijd een zachte, schone doek voor uw mes. Vingerafdrukken die u erop achterlaat, bevorderen het roesten. Doe de schoonmaak ten slotte op een rustige plaats, zodat u niet wordt afgeleid.

Om uw eerste Japanse zwaard te kopen, aarzel dan niet om onze katana winkel te bezoeken.

Ten slotte, als je nog steeds moeite hebt je weg te vinden in de technische woordenschat van de katana, hebben we een lexicon samengesteld dat alles in detail beschrijft.