Traditionele Japanse Wapens: De 15 Meest Dodelijke

arme japonaise

Beroemd en bewonderd over de hele wereld, heeft de samurai krijgskunst vele dodelijke wapens voortgebracht. Deze kennis werd ontwikkeld door de vele oorlogen die de samoerai voerden.

De laatsten produceerden zulke wapens deels vanwege hun bijzondere levensfilosofie. De Japanners waren altijd op zoek naar efficiëntie en voegden een vleugje kunst toe.

Hier geven we je de 15 meest dodelijke wapens die het feodale Japan produceerde.

Illustratie Katana

De katana, de grote ster van de Japanse wapens…


De katana is het meest bekende wapen bij westerlingen.

1. De kwaliteit van de snede: de populariteit van de katana is vooral te danken aan de uitzonderlijke kwaliteit van de snede. De katana is gevormd om alles te snijden. Het kon zelfs sommige pantsers uit die tijd doorboren.

2. Relatief licht wapen: het lage gewicht maakt het ook een geducht wapen. De katana weegt ongeveer 1 kg en is zeer gemakkelijk te hanteren. Hiermee kun je efficiënt snijden zonder de drager te veel te vermoeien. Samurai droegen de katana aan hun riem in de strijd. Ze slaan met beide handen om de krachtigste klappen uit te delen.

3. Een artistiek wapen: de katana is zo populair vanwege zijn esthetiek. Het handvat is gemaakt van touwen die rond het handvat zijn geweven en een bepaalde kleur hebben. Het lemmet van de katana heeft patronen die het uniek maken. Het is gesmeed met behulp van een stalen buigtechniek die het een karakteristiek uiterlijk geeft.

4. Een culturele invloed: uit de katana zijn vele krijgskunsten ontstaan, waarvan kenjutsu de bekendste is. Het hanteren van de katana werd gezien als een levenswerk. Japan heeft grote meester zwaardvechters voortgebracht die dit wapen over de hele wereld bekend hebben gemaakt.

Tegenwoordig wordt de katana beschouwd als een waar kunstwerk vanwege de grote zorg die nodig is om hem te smeden.

Zijn gemiddelde lengte van 60 cm is ideaal om de vijand op relatief grote afstand te snijden.

Waar koop je een goede katana?

Onze winkel is gespecialiseerd in de verkoop van Japanse zwaarden. Als u een volgens de regels van de kunst gesmede katana wilt kopen, bent u op de juiste plaats.

Al onze katana’s worden gesmeed in de geest van de Japanse traditie om u modellen van de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden.

Klik hier om de winkel te zien.

De wakizashi: het kleine broertje van de katana.

Illustratie wakizachi

1. Een kleiner lemmet: de wakizashi is een kleine katana die ongeveer 40 cm lang is en soms moeilijk te onderscheiden van zijn tegenhanger. De wakizashi wordt in één hand gehouden en vult het gebruik van de katana door de samoerai aan.

2. Geschikt voor kleine ruimtes: dit kleinere zwaard verscheen in de Muromachi periode en was bedoeld om de samoerai een breder scala aan technieken te bieden. Het belangrijkste voordeel van de wakizashi is dat je ermee in kleinere ruimtes kunt vechten. De 60cm katana is vaak te groot om in een gesloten ruimte te vechten. Er bestaat een risico dat het blad vast komt te zitten in een voorwerp of muur. De wakizashi is kleiner, lichter en kan met één hand worden vastgehouden. Samoerai gebruiken dit wapen ook om hun aanvalsbewegingen te verlengen. Men neemt dus het initiatief met de katana en trekt de wakizashi om de tegenstander af te maken.

3. Een kwaliteitslemmet: het lemmet is even scherp als de katana en de fabricagetechniek is vrijwel identiek. Bijgevolg is de wakizashi een zeer dodelijk wapen.

4. Het wapen voor seppuku: de wakizashi werd ook gebruikt voor seppuku wanneer een samurai onteerd was. Vaak waren het samoerai die de bevelen van hun meester negeerden.

De kaiken: een miniversie van een Japans zwaard

Kaiken illustratie

1. Een klein zelfverdedigingswapen: dit is een nog kleiner zwaard dan de wakizashi. De laatste kon vaak verborgen worden in een kimono en een aanvaller verrassen. Japanse vrouwen gebruikten de kaiken voor verdediging. Het werd vaak gegeven door de echtgenoot als teken van de onbreekbare band tussen de twee mensen. Kaiken werden door de samoerai gebruikt in situaties waarin vechten niet gepast was.

2. Een effectief wapen: het gaat niet verder dan 20 cm, maar is toch verwoestend. Zijn scherpe lemmet doorboort alles wat hij probeert!

3. Een kaiken werkt als een dolk: hij is erg handig en kan met één hand worden vastgehouden.

De traditionele Japanse boog: de yumi

Japanse boog


1. Een lange boog: de yumi is een traditionele Japanse boog die zeer lang is, ongeveer 2 meter.

2. Een boog voor bereden gevechten: het handvat bevindt zich op 2⁄5e van de boog om neerwaartse schoten te vergemakkelijken. De samoerai zitten dan veel stabieler op hun paarden bij het schieten met pijlen.

3. Sterke en flexibele materialen: yumis zijn gemaakt van zeer sterk bamboe om harde gevechten te weerstaan. Het touw was gemaakt van zijde vanwege de soepelheid ervan.

4. Atypische pijlen: je kunt een Yumi boog herkennen aan het geluid dat de pijlen maken. Deze zijn zeer lang en hun vorm hangt af van de voorkeuren van de samoerai en hun kenmerken. De samoerai hingen een fluitje aan hun pijlen om hun vijanden af te schrikken als ze vuurden.

5. Moeilijk te hanteren: Door zijn grote omvang vergt de Yumi veel oefening om volledig onder de knie te krijgen. Samurai konden ook kleinere bogen gebruiken, hankyu genaamd, maar die waren zeldzaam.

Illustratie Naginata

De naginata: samurai hellebaard

1. Een imposant wapen: de naginata, waarmee de samoerai hun vijanden in de strijd op afstand konden houden. Het was ongeveer 2 meter lang en had een groot blad aan het einde. De naginata is geïnspireerd op Chinese hellebaarden. Het werd veel gebruikt in de middeleeuwse gevechten die toen gebruikelijk waren.

2. Een licht en handig wapen: het was relatief licht met zijn houten handvat en platte lemmet. Het was zo handig dat de samoerai er zelfs het spronggewricht van rennende paarden mee konden doorsnijden om hun tegenstanders neer te halen.

3. Een executie wapen: Samurai gebruiken dit wapen om hun tegenstanders met groot gemak te executeren. Het werd ook te paard gebruikt om vijanden op de grond met groot gemak te doden.

De samoerai speer: de yari

De Yari: Illustratie

Het was ook geïnspireerd op Chinese wapens, die toen groot waren. De yari is een grote speer die zeer vroeg in de geschiedenis werd gebruikt, in de Kamakura periode van Japan.

1. Een lang wapen: Yari speren zijn enorm en kunnen een adembenemende lengte bereiken van wel 6 meter. De punt van de yari kan 60 centimeter bereiken. De samoerai gebruikten de yari om belangrijke posities te verdedigen. De grote omvang van deze wapens maakt de samoerai bijna onaantastbaar.

2. Een verscheidenheid aan bladen: de yari tip is verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van het gebruik. Voor duwen wordt de voorkeur gegeven aan een recht blad. Een gebogen blad daarentegen wordt gebruikt voor verwoestende snijbewegingen.

De Japanse bijl: de masakari

Illustratie: de Masakari

1. Een imposant wapen: de masakari is een bijl die tot 4 kg kan wegen. Hij was vaak meer dan een meter lang. Vanwege zijn bouw, alleen de best gebouwde samoerai kon hopen er goed mee om te gaan. Dit wapen werd dan ook zelden gebruikt.

2. Een samoerai wapen: deze bijl was het wapen bij uitstek van de krijgsmonniken, maar werd al snel door de samoerai overgenomen in de strijd.

3. Een multifunctioneel wapen: sommige masakari hebben stekels op hun lemmet om de vijand een stoot te geven. Dit geeft het wapen een zekere veelzijdigheid en maakt het completer in de strijd. De masakari bijl kon door zijn gewicht ook pantsers doorboren.

Het tweehandige zwaard: de nodachi

Illustratie: de Nodachi

1. Een moeilijk te hanteren wapen: de nodachi was een zeer zwaar wapen. Precies, het is een grote katana van 2 meter lang, vooral gebruikt tijdens de Namboku-chô periode.

2. Een formidabel wapen: De nodachi is echter een formidabel wapen als de drager de kracht heeft om ermee te vechten. Het lange blad maakt zeer brede sneden mogelijk. Een samoerai met een nodachi kon vele tegenstanders in zijn aanvalslinie doorsnijden en zijn tegenstanders intimideren. De nodachi werd ook gebruikt om het spronggewricht van paarden te snijden. Volgens de legenden kan een nodachi het paard en de ruiter tegelijkertijd met één enkele slag doorsnijden.

3. Een prestigieus wapen: alleen rijke samoerai konden zich zo’n nihonto veroorloven. Weinig smeden hebben dit wapen massaal gesmeed. Ze maakten ze alleen op bestelling.

Het werd alleen gebruikt door hooggeplaatste samoerai. De samoerai in kwestie moest een assistent hebben als hij met een nodachi vocht.

De geslepen Japanse waaier: de tessen

oorlogsfan: de Tessen

We zouden er niet aan denken om een ventilator als wapen te gebruiken. De Japanners zagen de waaier echter als een wapen bij uitstek op ongewapende plaatsen. De laatsten scherpen hun fans op het doek.

1. Een verborgen wapen: een tessen weegt ongeveer 1 kg en kan een klein mes bevatten. Ze waren vooral nuttig wanneer samoerai een huis binnengingen en hun wapens bij de ingang moesten achterlaten.

De ventilator was effectief vanwege het verrassingseffect. Het was een schijnbaar alledaags voorwerp dat zware schade kon aanrichten in omgevingen die niet bewapend waren met katana’s en wakisashi.

2. Een multifunctioneel wapen: De tessen hadden ook vele andere toepassingen in gevechts- en gevechtssituaties. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om sneller te zwemmen of zelfs om shuriken of pijltjes te pareren.

Het paardenzwaard: de tachi

de Tachi

1. Een historisch zwaard: de tachi is een van de allereerste zwaarden die zijn uitgevonden in de oorlogsgeschiedenis van Japan. Het is ook bevestigd aan de riem van de samoerai zoals een klassieke katana.

2. Een gebogen lemmet: de bijzonderheid van de tachi is dat je daarmee veel gemakkelijker een vijand te voet kunt treffen dan met een katana. Zijn zeer gebogen lemmet was zeer nuttig om met meer gemak scherpe klappen uit te delen.

3. Een onttroond wapen: de tachi was een veel gebruikt wapen voordat de katana verscheen. Het werd met één hand en daarna met twee handen gehanteerd om krachtige en verwoestende klappen uit te delen aan de vijand. De tachi is onttroond door de katana, die als veelzijdiger wordt beschouwd in gevechtssituaties.

Shuriken: dodelijke projectielen

De Shuriken

Shuriken verschijnen tijdens de Kamakura periode en worden gebruikt als projectielen.

1. Een discreet wapen: ze zijn zeer mobiel en kunnen verborgen worden in de uitrusting van de samoerai.

2. De diversiteit van shuriken:

a) Bo-shuriken lijken op kunais, zoals in Naruto. Ze zien eruit als een klein mes dat naar vijanden kan worden gegooid.

b) De hira-shuriken is een ster die wordt gelanceerd en in de lucht wordt rondgedraaid alvorens in zijn doel te worden geplant. Dit is de meest bekende vorm van shuriken.

c) De senban-shuriken zijn shurikens zoals de hira-shuriken, maar nu in ruitvorm. Ze werden soms aan een touw gebonden om dodelijke veegbewegingen uit te voeren. De senban-shuriken zijn kleine stekels die je ook ziet in Naruto met Haku. Ze werden soms in de mond gestopt en in het gezicht van tegenstanders gegooid.

De nunchaku: het wapen van Bruce Lee

Afbeelding: Nunchaku


1. Een tweesnijdend wapen: de nunchaku is een geducht Japans wapen, maar het is tweesnijdend voor zijn drager. Het is zeer effectief als je het goed beheerst. Maar de fout kan fataal zijn bij dit type draaiend wapen. Een slecht gecontroleerde nunchaku kan zich tegen de drager keren en zware schade toebrengen.

2. Een offensief en defensief wapen: het relatief grote bereik maakt het tot een wapen dat in elke situatie inzetbaar is. De nunchaku is geen dodelijk wapen, maar je kunt er je tegenstander mee verdoven of zijn ledematen mee breken. Het kan bijzonder dodelijk zijn als het op het hoofd wordt geslagen, waardoor de schedel van de tegenstander wordt verbrijzeld.

3. Een trainingswapen: hiermee kun je werken aan coördinatie, kracht en snelheid.

De sai: een zeer krachtige Aziatische dolk.

De Sai

1. Een pareerwapen: de Sai is een soort kleine dolk met drie vorken. Het is effectief in het pareren en breken van zwaarden. Het is inderdaad mogelijk het blad van de tegenstander tussen de vorken te vangen en het te breken door het te draaien.

2. Agrarische oorsprong: het is in feite een landbouwwerktuig dat werd gebruikt om rijst te planten. De boeren maakten er geleidelijk een wapen van om zich te verdedigen. Met de sai kun je echter alleen je tegenstander steken en niet snijden.

De kanabo: de Japanse club

De Kanabo, Illustratie

1. Een barbaars wapen: dit is een zware stok van massief eikenhout en met metalen stekels aan het uiteinde. Dit wapen werd gebruikt om het pantser van tegenstanders te vernietigen.

2. Een zwaar wapen: zijn zware gewicht maakte het een verwoestend wapen, maar niet erg veelzijdig. Het kon gebruikt worden om de benen van paarden te breken. Alleen de sterkste samoerai kon hopen zo’n voorwerp te hanteren in een echt gevecht.

De tonfa: een Japanse knuppel

De Tonfa


De tonfa is in theorie ook een niet-dodelijk wapen.

1. Een klassiek wapen: dit is een soort wapenstok met een loodrechte staaf om hem horizontaal in de hand te houden. Het kan van hout of metaal zijn en wordt nog steeds gebruikt door sommige politiediensten.

2. Een potentieel dodelijk wapen: de tonfa kan een verwoestend wapen zijn met dezelfde effecten als een nunchaku. Het is echter veel gemakkelijker te gebruiken en net zo effectief als nunchaku. De tonfa kan dodelijk zijn als hij wordt gebruikt om het hoofd te raken.

FAQ

Welk Japans wapen is het meest dodelijk?

De katana is waarschijnlijk het dodelijkste wapen dat Japan ooit heeft gemaakt. Het is een zwaard van ongeveer 60 cm lang met een licht gebogen lemmet. De beste katana’s zijn gemaakt van tamahagane. Ze staan wereldwijd bekend om hun uitzonderlijke scherpte.

Is de katana het beste wapen in Japan?

Ja, de katana is gebruikt in de strijd met zijn lange, scherpe lemmet. Zijn kracht ligt in zijn veelzijdigheid en de verscheidenheid aan mogelijke bewegingen. Voor een wapen van dit formaat is het gewicht belachelijk laag, gemiddeld ongeveer één kilogram voor een katana.

Waar koop je een traditionele Japanse katana?

Bezoek onze gespecialiseerde winkel om een traditioneel gesmede katana te kopen. Wij geven u al het beste advies om het juiste model voor u te kiezen!