Tameshigiri: de test van de beker in Japan

tameshigiri banniere

De term tameshigiri betekent letterlijk“snijproef“. Hiermee kunnen vele aspecten van een zwaard worden geëvalueerd, zoals:

 • de sterkte van het blad
 • zijn scherpte
 • zijn handelbaarheid en wendbaarheid

Voor deze test worden verschillende doelen gebruikt, van eenvoudig bamboe tot een soldatenhelm.

De tameshigiri heeft een bloedige geschiedenis…

De oorsprong van de tameshigiri: een morbide verhaal

De tameshigiri was bedoeld om de effectiviteit van een zwaard op het slagveld te ontdekken. Het werd erg populair tijdens de Edo periode. De samoerai vochten regelmatig tegen andere rivaliserende clans over politieke en territoriale kwesties.

En wat is er beter dan een menselijk lichaam om te weten waartoe zijn katana in staat is? Zo gebruikten de samoerai de lichamen van geëxecuteerde misdadigers voor hun snijoefeningen. Niet alle lichamen waren echter bedoeld voor de tameshigiri-test.

De samoerai geloven dat hun katana een ziel heeft die ze moeten behouden. Zo werden de lichamen van mensen van een lage kaste, priesters of zieken niet doorgesneden. De samoerai onderzochten de lichamen zorgvuldig om er zeker van te zijn dat geen ziekte de misdadigers had besmet.

De tameshigiri was gereserveerd voor een elite samurai

De kunst van tameshigiri vereist een bepaalde techniek van de zwaardvechter die het uitvoert. Het belangrijkste doel van deze activiteit is om het Japanse zwaard te testen en niet de drager ervan. Om de variatie in resultaten te minimaliseren mochten alleen de meest vaardige samoerai een zwaard uitproberen.

Na het testen van een katana worden de scherpte van de sneden, de diepte van de sneden en de staat van het zwaard onderzocht.

Hoe gemakkelijker het zwaard zonder schade door zijn doel snijdt, hoe beter de kwaliteit van het lemmet. ⚔️

De katana’s met zeer dunne bladen werden uitgeprobeerd op een stapel lichamen waarvan het aantal kon variëren. Volgens sommige legenden slaagde een samoerai erin schoon door zeven aan elkaar hangende lichamen te snijden.

De overgangsperiode van de tameshigiri

Met de evolutie van de moraal is de traditionele tameshigiri met uitgevoerde lichaamsafsnijding snel een vage herinnering geworden. Tijdenshet Meiji-tijdperk werd Japan sterk gemoderniseerd, evenals de praktijk van tameshigiri.

Japan verbood uiteindelijk het snijden op lichamen, die werden vervangen door rijststro, “wara” genaamd. Om een goed doelwit te creëren, wordt de wara geweekt en gebonden tot een consistente stapel. Om het een zekere hardheid en houvast te geven, wordt het om een bamboekern gewikkeld.

Deze elementen zijn niet willekeurig genomen. Sommige samoerai testten hun katana op beide:

 • doelstellingen voor rijststro
 • op menselijke lichamen

De doelen bleken qua consistentie vrijwel identiek te zijn.

De keuze van dit materiaal heeft echter een belangrijk nadeel: het is moeilijk te verkrijgen.

Ideale plaatsing van het doelwit

Doelwitten worden gewoonlijk verticaal geplaatst. Maar ze kunnen ook horizontaal worden geplaatst om specifieke sneden te maken.

De kwaliteit van de snede hangt af van vele factoren die het resultaat van de samoerai kunnen beïnvloeden:

 • Streefdichtheid
 • Korrelrichting voor rijststro
 • De kwaliteit van het blad
 • De invalshoek

Elke aanvalshoek heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad voor een samurai. Van de makkelijkste naar de moeilijkste, dit geeft :

 • Diagonaal naar beneden
 • Diagonaal naar boven
 • Verticaal
 • Horizontaal.

Voor spectaculairdere demonstraties kunnen bewegende doelen worden gebruikt. Het zal niet ongewoon zijn om tameshigiri sessies met appels te zien. De samoerai willen dan eerder hun gevoel voor proprioceptie demonstreren dan hun vermogen om diep in dichte doelen te snijden.

Tameshigiri demonstratie

Tameshigiri met tatami omote

Nu wara in Japan moeilijk verkrijgbaar is, heeft de beroemde samoerai Toshishiro Obata een nieuw doel gevonden voor succesvolle tameshigiri-sessies: de omote tatami.

Het principe is eenvoudig: we wikkelen een tatamimat om een bamboekern voor de tameshigiri-snede.. De laatste wordt verondersteld veel weg te hebben van een menselijke arm of nek. De omote tameshigiri wordt nu veel gebruikt door beoefenaars .

Om het doel te maken wordt de tatami opgerold, met een kleine opening tussen de lagen. Men laat het een kleine 24 uur weken. Dan laten we het ongeveer 30 minuten drogen en ons doel is klaar voor een tameshigiri sessie!

Tatami omote

De tameshigiri: een essentieel element in de katana praktijk

Tameshigiri wordt nog steeds veel beoefend in dojo’s over de hele wereld. Het meet vele elementen zoals snelheid, bladhoek en de kracht van de zwaardvechter.

Maar Obata Soke gelooft dat de praktijk veel verder gaat dan dat. Het geeft een extra dimensie aan de praktijk. Zonder tameshigiri zou het niet mogelijk zijn het hanteren van de katana volledig te begrijpen!

De tameshigiri behandelt een fysiek en mentaal aspect dat door elke beoefenaar moet worden beheerst. De kunst van het zwaardvechten wordt geleerd door oefening op een fysiek doel, wat de ontwikkeling van mentale kracht vereist, die zich vertaalt in vastberadenheid en een geharde geest.

De tameshigiri vermijdt dat de oefening zacht wordt door te trainen op de lege ruimte. Het houdt rekening met de kwaliteit van de vervaardiging van de katana. Het smeden en polijsten van het lemmet bepaalt in hoge mate de snijkwaliteit van de katana.

Kijk gerust rond in onze katana winkel om het juiste zwaard voor u te vinden.

FAQ

Wat is de tameshigiri?

Tameshigiri is een kunst waarmee je de kwaliteit van een lemmet kunt beoordelen. De kwaliteit van de snede wordt getest op doelen van bamboe, rijststro of omote tatami. Zwaardvechters volgen een zeer geritualiseerd proces voor deze praktijk.

Wat is een goede katana voor tameshigiri?

Alle katana’s kunnen worden gebruikt voor tameshigiri. Voor een goed resultaat adviseren wij u een kwaliteitskatana te kiezen, zoals die in onze winkel. Deze moeten sterk en scherp zijn en een goede grip hebben.