Tamahagane staal: eigenschappen, kenmerken en prijzen

tamahagane

Traditionele Japanse katana’s staan zo bekend om de kwaliteit van hun tamahagane lemmeten. Deze gebogen zwaarden hebben door de eeuwen heen hun reputatie gemaakt vanwege hun scherpte.

Deze snijkwaliteit is grotendeels te danken aan de manier waarop Japanse smeden hun staal maken.

Tamahagane staal is zeer moeilijk te produceren vanwege het lage percentage materialen dat in Japan aanwezig is. Er zijn veel mysteries te ontrafelen om u een goed inzicht te geven in het unieke karakter van dit metaal.

Tamahagane staal in een paar regels

 • Het is een zeldzaam staal gebruikt door Japanse smeden voor hun katana’s.
 • Het bevat een zeer hoog koolstofgehalte
 • Het wordt verkregen door langzaam koken gedurende meerdere dagen
 • Het is specifiek voor Japan en wordt alleen daar geproduceerd.
 • Het is het beste staal om scherpte van het lemmet te combineren met flexibiliteit
 • Er zijn maar een paar honderd smeden in Japan bekend die het maken.

Hoe wordt Tamahagane staal gemaakt?

Het geheim van de Tamahagane staalproductie wordt goed bewaard. Het exacte proces wordt van generatie op generatie doorgegeven door smidsfamilies.

Het is echter mogelijk om rechtstreeks met een meester te trainen als je wordt overgehaald. Sommige smeden openen hun deuren voor leerlingen die zich met lichaam en ziel moeten wijden aan het maken van katana’s.

De opleiding duurt ongeveer 5 jaar, en de leerling kan pas beginnen met oefenen na één of twee jaar observatie…

Illustratie stalen smederij Tamahagane

De lagen samenvoegen

Om te beginnen maakt de smid een speciale kleioven voor het bakken. Deze oven komt overeen met wat de Japanse voorouders gebruikten om ditzelfde staal te maken. Het is een eeuwenoude kunst die van generatie op generatie is doorgegeven. Deze oven wordt tatara genoemd.

Vervolgens worden lagen houtskool, hout en ijzerzand in de kleivat gesmolten en wordt voor het zand een typisch zwart zand uit de streek gekozen. Dit zand bestaat uit zeer kleine hoeveelheden ijzer die de smid tijdens het bakken verzamelt. Er worden eigenlijk twee soorten zand gebruikt, namelijk acoma en masa.

Voor de selectie van het zand wordt een deskundige “murage” genoemd in het Japans. Deze selecteert de best mogelijke kwaliteit zand. Deze stap zal de beste tamahagane zwaarden Japans mogelijk.

Scheiding van staal

Nadat alle lagen zijn voorbereid, kan de smid beginnen met het bakken van de materialen. Hij moet dan drie opeenvolgende dagen en nachten over de oven waken. Tijdens het proces zal het staal geleidelijk als een blok verschijnen.

In de oven kan de hitte 1800 graden bereiken. Dit is de warmte die nodig is om alle onderdelen te smelten en de beroemde Japanse stalen tamahagane.

Het proces begint in korte tijd vorm te krijgen. Het duurt maar een uur voordat het vuurbed verschijnt. Het ontstaat door het onderdompelen van ijzerzand op de bodem van de kleioven. De smid kan dan aan de kleur van het vuurbed zien of het staal klaar is of niet.

Tamahagane staal maken is zwaar werk. Naast de intense hitte van de oven moet de smid het vuur voortdurend onderhouden. Hij moet om de tien minuten ijzerzand toevoegen en de vlammen aanwakkeren met een luchtblazer.

Na een paar dagen begint het tamahagane staal zich te vormen. De oven moet gebroken worden om het edelmetaal eruit te halen. Het staal wordt van de bodem van de oven en van de wanden teruggewonnen. De beste delen van het staal zitten aan de zijkant.

De smid selecteert dan de beste delen van het staal. Als deze grijsachtig van kleur zijn, is dit het harde deel van het staal, met een hoog koolstofgehalte. Witte resten worden als zacht beschouwd.

Hocho Tetsu en Orishigane staal

Vanwege de complexiteit van het maken van tamahagane staal, worden ook de onderdelen van de laagste kwaliteit gebruikt. Het maken van de tamahagane vergt de inzet van meerdere mensen gedurende meerdere dagen.

Het teruggevonden materiaal is zeer zeldzaam en komt alleen voor in de meest prestigieuze zwaarden. De schaarste ervan heeft ertoe geleid dat in de loop van de geschiedenis de slechtste delen ervan zijn geborgen om er Oroshigane staal van te maken.

Orishigane is een mengsel van tamahagane staal van lage kwaliteit met andere staalsoorten. Vroeger verrijkten smeden dit staal met koolstof om de scherpte en sterkte ervan te controleren.

Hocho Tetsu is een staal met een zeer laag koolstofgehalte. Het wordt gebruikt om zwaarden te maken die niet erg scherp zijn. Een staal met zeer weinig koolstof zal niet scherp zijn, maar wel een goede flexibiliteit hebben.

Smid van Tamahagane Steel

Is Tamahagane staal hetzelfde als vroeger?

Hoewel de industrie de staalproductie in het algemeen heeft gemoderniseerd, is het onmogelijk de methode voor het maken van Tamahagane-staal te veranderen.

Japan reguleert sterk de methode om dit staal te maken. Het is deNihotto organisatie die de hoeveelheid geproduceerd staal en de kwaliteit van het Tamahagane staal in Japan controleert.

De organisatie beheert ook de volledige distributie van ijzerzand, dat essentieel is voor de productie. Al deze controles verhogen de prijs van zand, dat toch al moeilijk te verkrijgen is.

Sommige buitenlandse bedrijven produceren echter onofficieel Tamahagane-staal. Dit wordt buiten Japan geproduceerd en lijkt enigszins op het staal dat door meestersmeden wordt geproduceerd.

Moet ik een katana kopen met Tamahagane staal?

Tamahagane katana’s zijn bedoeld voor liefhebbers en beoefenaars van de Japanse vechtkunst. De tamahagane katana is een echt kunstwerk dat een kamer kan versieren.

Maar de prijs schrikt velen af. Het is echter de prijs voor een tamahagane die je moet betalen als je een object wilt bezitten waarvoor kunstmaterialen, goudsmeedwerk en veel kennis nodig zijn.

Een tamahagane katana, waarvoor?

Het is mogelijk om een katana tamahagane tijdens het beoefenen van een Japanse vechtkunst. Grote meesters in kenjutsu gebruiken geslepen zwaarden voor hun vechtoefeningen.

Tameshigiri is ook de kunst van het snijden met een Japanse katana. Als je deze kunst beoefent, is een goed zwaard essentieel om goed te kunnen snijden in je doelen.

Buiten dat, heb je weinig kans om je katana te gebruiken terwijl je binnen de wet blijft. Het zal een zeer belangrijke emotionele waarde hebben vanwege de kwaliteit waarvan het blijk geeft.

Smid van Tamahagane Steel

Tamahagane messen uit Kyoto

Japan produceert tamahagane messen messen van de Kyoto serie gemaakt van tamahagane staal. Ze staan bekend om hun scherpte. Ze worden aanbevolen voor alle soorten snijwerk, of het nu gaat om wit rood vruchtvlees, groenten of fruit.

Ze worden vooral gebruikt door de grote sushimeesters. Ze maken zeer fijne en precieze sneden mogelijk. Het kiritsuke mes zal ideaal zijn om zich aan te passen aan de activiteiten van de kok.

Wat is de prijs van een tamahagane katana?

De prijs van een tamahagane katana kan variëren naargelang de lengte, herkomst, enz. Zoals eerder gezegd, kun je een katana uit Japan of het buitenland halen.

1. Voor een buitenlandse tamahagane katana zal men ongeveer 2000 tot 2500 euro moeten rekenen. Dit is het beste compromis als je een ‘krap’ budget hebt.

2. Traditionele Japanse katana’s hebben een minimumprijs van 8.000 euro, inclusief BTW. In veel gevallen zult u een aanbetaling van 50% van het bedrag moeten doen, aangezien de zwaarden op bestelling worden geproduceerd.

Wat u ook kiest, u kunt niet verwachten dat u een katana van zeer hoge kwaliteit krijgt tegen lagere prijzen. Als u iets minder wilt uitgeven aan uw katana, kijk dan goed naar het product, de samenstelling, de productiemethoden, enz.

Onze onderhoudstips

Hoewel van zeer hoge kwaliteit, zal uw mesonderhoud nodig hebben om roest en oxidatie te voorkomen. Hiervoor raden wij u aan een onderhoudskit voor uw blad aan te schaffen, die bestaat uit :

 • Microvezel doek Voor het reinigen en verspreiden van de olie op het blad.
 • Uchiko Een krijtbal gemaakt van krijtpoeder. Het zal zeer nuttig zijn om het oppervlak van het blad te reinigen. De speciale samenstelling zorgt ervoor dat het door de envelop gaat wanneer de krijtbal wordt aangetikt.
 • Olie Het beschermt uw katana tegen oxidatie.
 • Mukugi Dit zijn bamboe pinnen die het lemmet en het handvat van je katana vasthouden.
 • Pin verwijderaar Dit is een kleine koperen hamer met een pin om de mekugi te verwijderen.

Hoe koop je een katana zonder risico?

Om zonder risico een tamahagane katana te kopen, raden wij u aan onze online winkel te bezoeken. Wij selecteren onze katana’s zorgvuldig en bij ervaren Japanse ambachtslieden.

Onze katana’s zijn stukken van zeer hoge kwaliteit met een uitzonderlijke scherpte. Als je een martial arts liefhebber en/of beoefenaar bent, zijn onze zwaarden voor jou.

Bezoek nu onze online winkel om uw traditionele Japanse katana te kiezen.

FAQ

Wat is tamahagane staal?

Tamahagane staal wordt erkend als het beste materiaal voor zwaarden. Het wordt traditioneel gemaakt in een kleioven. Tamahagane staal heeft een ongeëvenaarde scherpte en flexibiliteit.

Hoeveel voor een tamahagane katana?

Voor een traditionele Tamahagane katana moet je minstens 8.000 euro betalen. Het is echter mogelijk een tamahagane katana in het buitenland te kopen voor 2.000 tot 2.500 euro.

Hoe lang duurt het om Tamahagane staal te smeden?

Het duurt tussen 36 en 72 uur om tamahagane staal uit de oven te krijgen. Eerst moet het beroemde ijzerzand worden gevonden, dat in Japan zeer zeldzaam is. Om een katana lemmet te worden, moet het nog worden schoongemaakt en gepolijst om zijn volledige potentieel te onthullen.