Kaiken: het weinig bekende Japanse zwaard

kaiken banniere

Als we het over Japanse katana hebben, denken we meestal aan de uchigatana… Maar niet alle Japanse zwaarden hebben lange lemmeten ! Sommige zwaarden zoals de wakizashi hebben kortere klingen.

Een kleiner blad biedt:
1. meer bewegingsvrijheid
2. betere wendbaarheid voor gevechten van man tot man.

De kaiken is een lid van de familie van de kleinbladige katana’s. Soms wordt het zelfs beschouwd als een mes.

Presentatie van de kaiken

De kaiken is een traditioneel Japans zwaard. Het heeft een blad dat varieert van 20 tot 25 cm. Het is daarom een van de kleinste wapens voor een samoerai.

Zijn kleine lemmet geeft hem een zeker voordeel in de strijd. In tegenstelling tot de langere katana, is hij robuust en veelzijdig.

Hoewel er verschillende stijlen kaiken bestaan, is de meest voorkomende het rechte enkelvoudige lemmet. Deze regeling vermindert met name de noodzaak van bladonderhoud.

Het is ook mogelijk om kaiken messen te vinden tweesnijdend. Hoewel ze verwoestender zijn in de strijd, vereisen ze meer aandacht.

Maar in het leven van de samoerai was de strijd niet het belangrijkste in zijn tijd. Hij moest vele uren trainen en zijn lemmet slijpen om te voorkomen dat het beschadigd en verroest zou raken.

kaiken

Zijn voordeel tegen uchigatana lange zwaarden

1. Lange zwaarden kunnen gemakkelijk breken in de strijd vanwege hun lange lemmet. Dit is niet het geval met de kaiken.

2. De kaiken biedt een veel betere handelbaarheid dan de uchigatana. Een Japans zwaard van het type uchigatana moet met twee handen worden gedragen om echt effectief te zijn. Een kaiken daarentegen kan met één hand en op een vloeiende manier worden gehanteerd.

3. Je kunt een kaiken ook onderje kleren verbergen. Daarom gebruikten vrouwen het voor zelfverdediging. Daarentegen zijn lange Japanse katana’s worden alleen aan de riem gedragen.

Ben je geïnteresseerd in Japanse wapens? Zie ons artikel over 15 dodelijkste Japanse wapens.

Het gebruik van de kaiken door samoerai en vrouwen

De kaiken onder de samoerai

De kaiken was nooit het favoriete wapen van de samoerai. Deze diende alssecundair wapen, naast de katana aan de riem. De laatsten hadden de keuze tussen het dragen van een wakizashi of een kaiken voor hun close combat. De kaiken is zo klein dat hij zelfs in een zak van traditionele Japanse kleding past.

Kaiken voor vrouwen

De kaiken werd gewoonlijk door de echtgenoot gegeven ter gelegenheid van het huwelijk. Het markeert de band van de vrouw met haar man. De kaiken werd dan gekoppeld aan zijn drager, die er niet meer vanaf kon.

De kaiken is daarom een integraal onderdeel van de Japanse Japanse cultuur.
Een vrouw die scheidt van haar kaiken was een teken van oneer en had rampzalige gevolgen in de traditionele Japanse samenleving.

Een meer morbide aspect van de kaiken is dat het het wapen bij uitstek was voor de jigai. Het is een zelfmoord van de vrouw door perforatie van de halsslagader. Ze zou haar man volgen in de dood, als hij seppuku zou plegen.

Gebruik van de Kaiken

Kaiken vs Tanto: wat zijn de verschillen?

Hoewel ze erg op elkaar lijken, hebben ze kenmerken die hen onderscheiden:

  • het tanto lemmet is iets langer dan het kaiken lemmet.
  • tanto is een oorlogswapen. Het werd gebruikt voor gevechten op het slagveld.
  • De kaiken is puur een wapen voorzelfverdediging. Het is niet bedoeld om tegen de vijand te vechten.

De kaiken hebben de bijzonderheid dat ze met zorgvuldigheid en detail zijn gemaakt. Het kleine formaat vereist zorgvuldig werk van de smid en polijster.

Deze kleine dolk heeft Japan wereldwijd bekend gemaakt om de kwaliteit van zijn smeden.

Illustratie Tanto

Hoe kiest u uw kaiken?

1. In het algemeen heb je veel meer kans op een kwaliteitskaiken dan op een uchigatana.

2. Let echter op de kwaliteit van het staal en het koolstofgehalte. U moet vooral op het blad letten. De kekkai zal bestendiger en robuuster zijn dan de uchigatana omdat hij kleiner is. Het zal ookonderhoud vergen, maar minder dan uw andere zwaarden.

3. Om uw katana te kiezen, bezoek onze gespecialiseerde winkel. Wij bieden Japanse wapens aan, gemaakt in de geest van de Japanse traditie.

Al onze modellen zijn door meesters gesmeed en zijn kunstwerken op zich. Wij werken met ervaren smeden om u te voorzien van zwaarden van hoge kwaliteit.

FAQ : kaiken, het onbekende Japanse zwaard

Wat is een kaiken?

Een kaiken is een kleine dolk voor zelfverdediging. Het wordt vaak verborgen in een kimono of in een zak om een verrassing te creëren. Hij heeft een blad van 20 tot 30 cm lang. De kaiken wordt gedragen door samoerai maar ook door vrouwen.

Hoe herken je een kaiken?

Een kaiken is te herkennen aan de lengte van het lemmet, die tussen de 20 en 30 cm bedraagt. De laatste heeft vaak één scherpe kant, maar kan in sommige gevallen tweesnijdend zijn. Het is ook herkenbaar aan het robuuste lemmet en het houten handvat.