Hoe word je een smid?

devenir forgeron

Als u gepassioneerd bent door scherpe instrumenten en de vervaardiging ervan, het smidsvak kan voor jou zijn! Dit beroep vereist echter naast een goede opleiding ook een goede lichamelijke conditie.

Daarna kun je voor een bedrijf werken of voor jezelf. De beloning van de smid hangt af van vele factoren zoals je locatie, status, enz.

Dit is een prestigieus beroep dat volgens de regels van de kunst moet worden uitgevoerd.

Wat houdt het vak van smid in?

L’smid is iemand die een metaal vormt om het speciale eigenschappen te geven. Daartoe verhit hij de metalen onderdelen zodat ze kneedbaar worden.

Deze hamert het materiaal dan om het de gewenste vorm te geven. Hij kan ook tangen, scharen of andere accessoires gebruiken voor zijn praktijk. Ten slotte voert hij de hardingsfase uit, waarbij het metaal wordt gehard voordat het opnieuw wordt bewerkt.

Al deze stappen vereisen ervaring en oefening. Het vak van smid is nauwgezet en moet serieus genomen worden.

De belangrijkste taken

Een smid moet veel verschillende dingen doen voor zijn klanten. Hij moet een zeer goede kennis van metaal hebben om het naar eigen inzicht te kunnen bewerken.

Om u een idee te geven, dit is wat u meestal moet doen:

 • Reparatie van apparatuur en andere machines
 • Het maken van decoratieve objecten voor het exterieur of interieur
 • Zorgvuldig modelleren van metalen onderdelen
 • Uitrusting en allerlei metalen voorwerpen maken
 • Werken aan voertuigen voor specifieke reparaties
 • Maak metalen kunstwerken.
 • Als smid wapens smeden zoals katana, messen, enz.

Voor elk van deze activiteiten moet u uitgebreid trainen voordat u kunt oefenen. Je kunt het smidsvak niet in één dag leren, maar het is de moeite waard!

smederij

Wat smeedt een smid?

De smid kan meer of minder imposante stukken smeden naargelang de eisen van zijn klant of werkgever. Deze moet zich aan alle situaties kunnen aanpassen. Hij zal bijvoorbeeld ijzeren gereedschap, metalen onderdelen voor voertuigen en landbouwwerktuigen smeden.

Het is mogelijk om je in een bepaalde praktijk te specialiseren en dat wordt ten zeerste aanbevolen. Voor liefhebbers van messen, en in het bijzonder van katana’s, is het mogelijk om te trainen als een smid.

Je leert dan hoe je een kling smeedt volgens de regels van de kunst. Om een katana te maken, moet je de eigenschappen van de gebruikte metalen kennen. Je moet ook je techniek perfectioneren om messen te maken die zowel flexibel als scherp zijn.

De messenmaker kan zowel katana’s als allerlei soorten messen zoals kaikens en zwaarden maken. Je kunt je gaandeweg specialiseren in wat je leuk vindt!

Opleiding tot smid

Om een opleiding voor dit beroep te volgen heb je verschillende keuzes tot je beschikking:

 • Stages Je kunt trainen terwijl je werkt. U kunt zich dan aansluiten bij een opleidingscentrum (CFA) voor een periode van 3 jaar. U moet dan 3 jaar stage lopen en deze afsluiten met een stage. Daarna moet u nog een beroepsexamen afleggen om te hopen het kostbare diploma te behalen. Als dit eenmaal gedaan is, kun je als smid aan de slag!
 • Studies in beroepsscholen De opleiding in dit type school is korter. Met een jaar voorbereiding en een jaar opleiding kost het u ongeveer 2 jaar om het diploma te behalen. U moet ook een beroepsexamen afleggen om in het vak te mogen werken.
 • Leerling worden van een meester-smid Deze laatste keuze is voor katana liefhebbers. Het is mogelijk om naar Japan te gaan en 5 jaar in de leer te gaan bij een meester-smid. U zult echter zeer overtuigend moeten zijn, want er zijn maar weinig gekozen vertegenwoordigers.
Illustratiesmederij

Welke school leidt ons op tot smid?

Om je diploma smid te behalen, krijg je vaak een opleiding aan een technische school. Er zijn er 204 in heel Frankrijk. U zult moeten kijken of deze laatste opleidt voor de gieterij en smederij industrie.

Voordelen en nadelen van de baan

Zoals bij elk beroep zijn er voor- en nadelen aan smeden.

Voordelen van het beroep van smid

De voordelen van smid zijn de volgende:

 • Een concrete klus Het voordeel van deze handel is dat je beloond wordt met uniek, door jou gemaakt gereedschap. Hier kun je zien en voelen wat je maakt.
 • De mogelijkheid om te doen wat je wilt Het vak van smid is een terrein voor liefhebbers. Je krijgt de kans om je passie uit te oefenen terwijl je er je brood mee verdient.
 • De kans om creatief te zijn Als freelancer kun je je eigen stukken creëren en je fantasie en knowhow de vrije loop laten.
 • Flexibele werktijden De zelfstandige smid werkt wanneer hij wil volgens de orders van zijn klanten.
 • Contact met klanten Uw klanten zijn waardevol en het is essentieel dat u de relatie met hen onderhoudt.

Nadelen van het beroep van smid

De nadelen van smid zijn de volgende:

 • Een fysieke baan Het beroep van smid is fysiek, dus daar moet je rekening mee houden voordat je aan dit werk begint!
 • Uw klanten vinden Je zult als freelancer je eigen klanten moeten vinden. Dit betekent dat je in het begin geen geld verdient.
 • Variabel inkomen U weet niet zeker hoeveel u elke maand zult verdienen. Klanten zijn wispelturig. `
 • Hoge investeringskosten U moet al het materiaal kopen dat u nodig hebt om uw activiteit uit te oefenen.

Het loon van de smid

De vak van smid is zelden hoger dan het minimumloon. Wij adviseren u een eigen zaak te openen als u uw inkomen wilt verhogen. U kunt zich dan specialiseren in het gebied dat u leuk vindt en meer klanten aantrekken.

Een zelfstandige smid kan verwachten 2000 euro per maand te verdienen. Als u zich richt op het maken van unieke en sterk bewerkte voorwerpen, kunt u uw inkomen drastisch verhogen. Als onafhankelijke het loon van de smid kan sterk variëren.

De micro-onderneming blijft de beste keuze. De smid is relatief vrij in zijn keuzes.

FAQ

Wat zijn de taken van de smid?

Smeden voeren uiteenlopende taken uit, van het maken van onderdelen voor voertuigen tot het maken van Japanse zwaarden.

Is het een fysiek veeleisende baan?

Het vak van smid vereist een zekere fysieke conditie. Je hebt kracht nodig om het metaal te hameren en enige weerstand tegen hitte, vooral op zomerse dagen.

Kan een vrouw een smid zijn?

Een vrouw kan een smid zijn. Deze laatsten kunnen na het behalen van hun diploma ook een opleiding volgen en in elk type structuur gaan werken.