Hoe kiest u uw katana?

choisir katana banniere

De katana is een éénsnijdend zwaard, ooit gedragen door de samoerai.

Er zijn allerlei soorten met verschillende materialen, een precieze polijsting volgens de kunstenaar die ze gemaakt heeft, verschillende lengtes, enz…

Hier is onze complete gids voor het kiezen van een katana.

Staal

De keuze van de materialen

Voor de kling wordt staal van verschillende kwaliteit gebruikt, afhankelijk van de te smeden katana. Het is dit staal dat de prijs van een Japans zwaard sterk bepaalt:

 • Maru staal Het is een instapstaal, maar zeer gemakkelijk te smeden. Dit staal kan meer of minder koolstof bevatten. Hoe meer koolstof, hoe harder en duurder het staal.
  1. Het 1045 staal wordt aanbevolen voor beginners, omdat het vergevingsgezind is voor slecht passende schoten.
  2. Het 1095 staal is in het bovenste bereik van het Maru staal. Het lemmet is zeer scherp, maar moet met handigheid worden gehanteerd omdat het minder flexibel is.
 • Samengestelde staalsoorten Samengestelde staalsoorten zijn staalcombinaties waarmee bijzondere eigenschappen kunnen worden verkregen. Er wordt een soort sandwich gevormd met zacht staal in de kern en hard staal bovenop.
 • De gelamineerde staalsoorten : Het wordt ook wel Damascusstaal genoemd en is gemaakt van twee verschillende staalsoorten. De smid bindt lagen staal aan elkaar door te hameren. Deze laatste vouwt het staal in verschillende lagen, waardoor het blad er gelamineerd uitziet. De smid moet enkele duizenden lagen maken om een esthetisch mooie kling te krijgen.
 • Tamahagane staal: het is het beste staal dat je kunt vinden voor een katana. Tamahagane heeft een zeer hoog koolstofgehalte waardoor het dichte en fijne eigenschappen heeft. De prijs is zeer hoog omdat het van zeer goede kwaliteit is en lang duurt om te produceren.

Voor de schede wordt vaak licht hout gebruikt en aan de buitenkant gelakt. Het wordt dan gewikkeld in roggen- of haaienhuid met een touw van katoen, polyester, enz.

lemmetlengte

De lengte van het blad

Er zijn verschillende maten voor een katana lemmet. Afhankelijk van de grootte van het blad wordt er een andere naam aan verbonden:

 • De Nodachi Dit zijn grote zwaarden met een gemiddelde lengte van 90 cm. Alleen grote krijgers mochten ze dragen op het slagveld. Deze katana is niet erg gebruikelijk omdat hij erg zwaar is en niet erg praktisch voor bijvoorbeeld de tameshigiri.
 • De Kodachi: het heeft een blad van 60 cm. Het werd zelden gebruikt tijdens de oorlog en werd eerder gebruikt als wapen voor feesten. De Kodachi lijkt op de Wakizashi, maar is anders van vorm en vervorming.
 • De uchigatana Dit is het Japanse zwaard dat we kennen met een lengte van ongeveer 60 cm. Het zwaard wordt meestal op het middel geplaatst en gaat soms vergezeld van een wakizashi.
 • De wakizashi Dit is een veel kortere katana met een lemmetlengte van ongeveer 30 tot 60 cm. De wakizashi verscheen tijdens de Muromachi periode en werd gebruikt in combinatie met een uchigatana.
 • De tanto Het heeft een blad van minder dan 30 cm. Het wordt traditioneel gebruikt om een vijand in één klap te onthoofden.
 • Naginata Het is een wapen met een lang handvat. Deze laatste kan een bladlengte van 120 cm bereiken. Het werd in het verleden veel gebruikt door de Noordelijke en Zuidelijke dynastieën. Het werd soms als speer gebruikt vanwege zijn grote omvang.
type smederij

3. Soorten smederijen

Het smeden is cruciaal om het lemmet zijn sterkte en scherpte te geven.

Onze meestersmeden zorgen voor de het maken van katana’s met behulp van technieken die duizenden jaren oud zijn.

a) Homogene smederij

Homogeen smeden is de eenvoudigste techniek om een katana lemmet te maken. Het is gebaseerd op een proces waarbij een stuk staal een bepaalde vorm krijgt.

Deze perstechniek kan met de hand worden uitgevoerd of met behulp van een hydraulische of mechanische pers.

Voor dit type smederij kunnen katana’s worden verkregen voor ongeveer 200 euro. Dit zijn degelijke zwaarden die door beginners gebruikt kunnen worden.

b) Samengestelde smederij

Samengesteld smeden is een iets complexer proces dan homogeen smeden. Hier worden verschillende staalsoorten gebruikt om het blad specifieke kenmerken te geven.

Een combinatie van zacht en hard staal wordt gebruikt om te voorkomen dat het blad te gemakkelijk breekt en om het beter te laten snijden. Dit type blad levert al veel betere prestaties dan die van homogeen staal.

c) bladerdeegsmederij

Het gelamineerde effect van de hoogwaardige bladen wordt bereikt door het buigen van het staal. De smeden halen de onzuiverheden uit het metaal, zodat alleen de zuiverste elementen overblijven.

Aan deze verfijnde vorm van smeden is een naam gegeven, namelijk het Japanse Damascus. Meestersmeden gebruiken deze techniek om het beroemde tamahagane staal te produceren dat te vinden is op zwaarden van meer dan 2000 euro.

Hamon de Katana

3. De Hamon

Hamon verwijst naar het temperament van het Japanse zwaard. Het doel van deze laatste is om het lemmet scherp te maken en te stollen. Dan weet je of het blad goed zal zijn of niet. Hamon wordt gedaan op met klei beklede zwaarden.

Japanse smeden temperen het zwaard slechts gedeeltelijk om het soepel te houden. Verkeerd temperen kan ertoe leiden dat het staal van het blad broos wordt.

4. Slijpen

Illustratie van het slijpen van een katana

Het slijpen van de katana wordt gedaan door een andere meester in de praktijk. De smid delegeert dan de taak aan een polijster die het lemmet schoonmaakt en slijpt.

Voor het slijpen worden stenen met verschillende en steeds fijnere korrels gebruikt. Het doel hier is om de volledige glans van het blad naar voren te brengen en het zijn scherpte te geven.

Een Hamon duurt meerdere dagen of zelfs weken.

5. De katana saya

Katana Saya

Saya is de naam van de schede voor de katana. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig, licht hout en aan de bovenkant gelakt om het te beschermen.

Kwaliteitszegels zijn gemaakt van magnolia, omdat het vocht absorbeert. Dit betekent dat het zeer goed bestand is tegen veranderingen in de luchtvochtigheid. De schede van de katana is inderdaad onderhevig aan tijd en externe ongemakken.

Kwaliteitshout heeft minder onderhoud nodig, maar verwaarloos het niet!

Wil je meer weten over de woordenschat van de katana? Zie onze volledige woordenlijst.

FAQ: hoe kies je een katana?

Hoe weet je zeker dat je een goede katana hebt?

Een goede katana wordt gesmeed met tamahagane staal, verkregen door een zeer langzame traditionele stook. Zorg ervoor dat u een lemmet kiest dat grondig is gepolijst door een meester. Ten slotte moet de schede van magnoliahout worden gemaakt en op nauwkeurige wijze in elkaar worden gezet.

Waarom zijn sommige katana’s minder goed dan andere?

Simpelweg omdat ze in verschillende smederijen en met verschillende materialen zijn gemaakt. De goedkoopste katana’s worden gemaakt van maru-staal, de duurdere van tamahagane. Voor een goed Japans zwaard zul je een model moeten kiezen dat in de traditie van het land is gemaakt.