Tempels in Japan: onze top 10

temple japon

Als historische en culturele centra trekken Japanse tempels jaarlijks miljoenen toeristen. In Japan zijn er veel tempels op het platteland en in de steden. Alleen al in Kyoto bijvoorbeeld, bezetten honderden van deze heilige gebouwen de straten.

Maar welke moet je zien? Hier is onze top 10.

Senso-ji Tempel | Tokio

De Senso-ji Tempel, gelegen in de wijk Akasuka, is de oudste boeddhistische tempel van Tokio. Het werd gebouwd rond 645 ter ere van Kannon, godin van het mededogen.

Een must-see site in de stad, het is vol met attracties: heilig standbeeld van Kannon, geanimeerde stands, etc.. Volgens de legende vonden twee broers in 628 een beeld van Kannon in de Sumidagawa rivier. Ze probeerden herhaaldelijk om haar terug in de rivier te krijgen, maar ze bleef terugkomen. Zij zagen dit als een teken en vroegen om de bouw van een tempel om de godin te eren en het heilige beeld te huisvesten.

Vernietigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de tempel herbouwd met donaties. Het is dus een symbool van wedergeboorte en vrede geworden voor Tokyo.

Zijn flamboyante kleuren, imposante deuren en pagode van vijf verdiepingen maken dit heiligdom tot een favoriete toeristische bestemming. In feite verwelkomt deze plaats elk jaar niet minder dan 30 miljoen mensen. Het is een authentieke bezienswaardigheid voor bezoekers, vooral ‘s avonds als het uitzicht zo mooi is.

Tempel Meiji-Jingu | Tokio

Foto van Meiji-Jingu tempel

De Meiji-Jingu Tempel, gelegen in het hart van de hoofdstad, is een van de meest indrukwekkende tempels van de stad. Gebouwd in 1920 en gelegen in een rustige en groene omgeving.

Dit heiligdom werd gebouwd ter ere van de zielen van Meiji en zijn vrouw de Keizerin, degenen die van Japan een moderne staat maakten. Deze heersers luidden een tijdperk in van industrialisatie, urbanisatie en koloniale expansie. Na hun dood werd het Meiji Jingu heiligdom opgericht om hen te vereren. Het werd verwoest door Amerikaanse bombardementen in 1945 en herbouwd met publieke donaties in 1958.

Met zijn majestueuze architectuur is deze Shinto-tempel een ware ontmoetingsplaats tussen moderne cultuur en de geschiedenis van Tokio. In deze Japanse tempel is een schatkamer, gevuld met oude artefacten uit de regio. De tuin ziet er traditioneel uit en omvat een weelderig labyrint van schilderachtige bospaden, irisbedden en zelfs een klassiek Japans theehuis.

De Kiyomasa bron is ook een echte focus van spirituele energie. Bezoekers gaan erheen in de hoop te profiteren van de positieve energie.

Kiyomizu-dera Tempel | Kyoto

Kiyomizu-Dera

Kiyomizu-dera is een van de beroemdste Japanse tempels van het land. Gebouwd in 780, is het gelegen in het hart van de Ottawa waterval site in de beboste heuvels van Oost-Kyoto. Het is een plaats van geschiedenis, cultuur en ontspanning. Le site biedt een adembenemend uitzicht op de stad en de omgeving.

Dit heilige gebouw is beroemd om zijn authentieke houten platform. Dit is geïnstalleerd op palen dertien meter boven de heuvel.

Bovendien bestaat de tempel uit verschillende structuren:

 • een prachtige pagode van drie verdiepingen
 • kamers gewijd aan de Boeddha
 • een kamer met bijna 200 stenen beelden

Binnen het complex zijn er ook

 • weelderige tuinen
 • de Seiryu drakenfontein
  het Jojuin gebouw
 • het Jojuin gebouw

De Ottawa Waterval ligt aan de voet van de tempel. Het is een bijzonder zuivere waterbron. Volgens de legende bieden de drie aanwezige rivieren verschillende voordelen: een lang leven, academisch succes en een bevredigend liefdesleven. Maar pas op: wie van de drie stromen drinkt, wordt als te gulzig beschouwd.

Kinkakuji Tempel | Kyoto

Foto van Kinkakuji Tempel

Een van Japans meest iconische tempels, Kinkaku-ji is genesteld op een majestueuze heuvel in Kyoto. De plaats is over de hele wereld bekend om zijn beroemde gevels met bladgoud. Het is een echte nationale schat. Het is ook een Unesco werelderfgoed. Deze tempel wordt beschouwd als een meesterwerk van de traditionele Japanse architectuur.

In werkelijkheid werd het gebouwd in 1397 door de shogun Ashikaga Yoshimitsu. Het was oorspronkelijk beloofd aan de Ryoanji tempel. Maar de laatste werd verwoest in een brand toen de bouw nog maar half voltooid was.

Tegenwoordig is het gebouw vooral bekend om zijn gouden paviljoens, spiegelvijver en weelderige tuinen. Bovendien kunnen toeristen hier thee drinken.

Ginkaku-ji Tempel | Kyoto

Foto van de Genkaku-Ji tempel

De Ginkaku-ji tempel, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, trekt bezoekers vanwege het beroemde zilveren paviljoen. In feite is het een deel van de reden voor de bekendheid van Kyoto in het algemeen.

Met zijn authentieke motieven weerspiegelt de site perfect de architectuur van het Japanse landschap. Het ligt midden in een groen park aan de voet van de oostelijke bergen van Kyoto. De tuinen zijn bijzonder goed verzorgd: een puur genot voor natuurliefhebbers.

De Ginkaku-ji tempel is een heilige plaats die inde herfst in al zijn pracht en praal te zien is. Daarom wordt het vooral in deze tijd van het jaar door toeristen bezocht.

Het gebouw werd in 1482 gebouwd door Yoshimasa Ashikaga, die hier een groot deel van zijn pensioen doorbracht. Het is een echte artistieke schat om te mediteren. Toch is het mogelijk om het te bezoeken wanneer het open is voor het publiek.

Hokokuji Tempel | Kamakura

Foto van de Hokokuji tempel

Hokokuji, ook bekend als de“bamboetempel“, is een oude zenboeddhistische tempel in Kamakura. Het wordt beschouwd als een meesterwerk van religieuze architectuur. Het ligt in het hart van een groen park. Het is een plaats van meditatie en bezinning, die door de bezoekers zeer wordt gewaardeerd. Het is vooral bekend om zijn bamboetuin, die van grote schoonheid is.

De Hokokuji Tempel is een meditatieplaats die vooral in de winter, wanneer de bamboes met vorst zijn bedekt, wordt gewaardeerd.

De bouw van deze tempel werd gestart in 1334 door Tengen Eko. In werkelijkheid is het de tempel van de Ashikaga familie, voordat deze aan de macht kwam en shogun werd. De voorouders van de shogunaat dynastie werden hier begraven.

Todai-ji Tempel | Nara

Foto van Todai-Ji Tempel

Todai-ji Tempel, gesticht in 735, is een van de belangrijkste heilige plaatsen in Japan. Het herbergt het grootste bronzen Boeddhabeeld ter wereld, dat 18 meter hoog is en bijna 250 ton weegt.

Oorspronkelijk was het een geschenk van Prins Shotoku Taishi. Dit beeld staat ook bekend als Daibutsu (de Grote Boeddha).

Todai-Ji Tempel ligt op het hoofdeiland Honshu. Het is een UNESCO-werelderfgoedsite, waar verschillende meditatiecentra zijn gevestigd en het is het hoofdkwartier van de Kegon-school van het boeddhisme in Japan. Het heiligdom is ongetwijfeld de meest bezochte plaats in Nara. Het heeft verschillende attracties, waaronder de Boeddhahal,

De naam van de tempel, Todai-ji, is een samentrekking van twee woorden: Todai, dat ‘groot’ betekent, en JI, dat ‘tempel’ betekent.

Sanjusangendo Tempel | Kyoto

Foto van Sanjusangengo Tempel

De Sanjusangendo Tempel, gebouwd in 1164 en een eeuw later herbouwd na verwoesting, is een van de beroemdste tempels in Japan. Het staat ook bekend als de “Tempel van de Duizend Boeddha’s “. Het bevat namelijk 1.001 beelden van Kannon, de godin van de barmhartigheid.

Zijn voorstelling van Kannon met 1000 armen is ook verrassend: het beeld heeft 11 hoofden om de nood van de mensen te tonen. Het heeft ook 1000 armen om hen te helpen het lijden te overwinnen.

De tempelzaal is met 120 meter het langste houten bouwwerk in Japan. De naam Sanjusangendo, wat “33 intervallen” betekent, verwijst naar het aantal intervallen tussen de steunpilaren van het gebouw.

Sanjusangendo Tempel ligt in het Higashiyama district.

Shitennoji Tempel | Osaka

Foto van de Shitennoji tempel

De Shitennoji Tempel is een van de oudste en meest majestueuze boeddhistische tempels in Japan. Gebouwd in 593, ligt het ten zuidoosten van Osaka

Het werd gebouwd in opdracht van Shotoku Taishi, de toenmalige keizer. Tegenwoordig is het een van de weinige Shinto-tempels waarvan de oorspronkelijke architectuur bewaard is gebleven, ondanks de verwoesting door brand en de herbouw rond 1970. De plaats is momenteel een belangrijk centrum van de boeddhistische cultuur in het land.

Inderdaad, Shotoku Taishi is een sleutelfiguur in de geschiedenis van het land: hij speelde een vitale rol bij de introductie van het boeddhisme in Japan.

Het houten Boeddhabeeld is een van de oudste van het land, en bevindt zich op de eerste verdieping van de tempel.

Er zijn verschillende attracties op het terrein. Onder andere:

 • het schathuis
 • de Kodo conferentiezaal
 • Boeddhistische beelden
 • heilige schilderijen en kunstvoorwerpen
 • vele nationale schatten

De tempel staat ook bekend om zijn prachtige park van een hectare groot, dat een van de oudste van het land is. Daarbinnen zijn een vijver, beekjes en verschillende kersenbomen.

Tempel Nikko Tosho-gu | Kanto

foto tempel Nikko Tosho-gu

De architectuur van dit heiligdom, waar de samoerai leider Tokugawa Ieyasu begraven ligt, is uniek. Het pand omvat een imposante kleurrijke pagode van vijf verdiepingen en authentieke kunstwerken. Als UNESCO werelderfgoed is deze tempel een niet te missen bestemming voor toeristen.

Gelegen aan de voet van de Nikko berg, werd het gebouwd ter ere van Tokugawa Ieyasu, een van de beroemdste figuren van het land. Deze had een sleutelrol in het proces van de eenwording van Japan. Zijn toetreding tot de titel van shogun zette een zeer welvarende periode in de geschiedenis van het oude Japan in gang. Hij verhief de handelsstad Edo tot een internationale megapolis, tegenwoordig bekend als Tokio. Een jaar na zijn dood werd Tokugawa Ieyasu tot een godheid verheven.

Elk jaar, in de lente en de herfst, wordt in Nikko’s Toshogu Shrine het grote Shuki Taisai festival gehouden. Zijn konvooi van duizend krijgers stelt de aankomst voor van Tokugawa Ieyasu’s overblijfselen in Nikko.

FAQ

Is het gratis om een tempel te bezoeken in Japan?

Nee. In het algemeen is er altijd een vergoeding voor het betreden van een tempel. Maar de prijs blijft redelijk. Het varieert tussen ¥400 en ¥600, of tussen €3,5 en €5.

Wat zijn de openingstijden van tempels in Japan?

Er is geen vaste regel voor de openingstijden van tempels in Japan. In de meeste gevallen zijn ze echter gebaseerd op de tijd van zonsopgang en zonsondergang. Ze gaan rond 9 uur ‘s ochtends open en sluiten vroeg in de middag (tussen 16 en 17 uur).

Heb ik een gids nodig om een tempel in Japan te bezoeken?

Hoewel een gids niet onontbeerlijk is, kan hij van groot nut zijn voor wie het land voor het eerst bezoekt. Een gids helpt u uw weg te vinden en de geschiedenis van elke tempel te begrijpen. Het helpt u ook om de beroemdste heilige gebouwen niet te missen.