Onze mening over The Last Samurai

le dernier samourai banniere

De film The Last Samurai wordt nu beschouwd als een filmisch meesterwerk. Deze film brengt 3 kardinale elementen samen:

  • een goed uitgewerkt scenario
  • uitstekende acteurs (waaronder Tom Cruise)
  • een weinig bekende en fascinerende historische context

Sommigen van jullie zullen zich afvragen of de beschreven gebeurtenissen echt gebeurd zijn…

Hier is onze objectieve mening over de film, gebaseerd op de historische realiteit van de feiten!

Een kort overzicht van de geschiedenis van de film

We worden ondergedompeld in het Japan van de 19e eeuw, midden in de modernisering. The Last Samurai vertelt het verhaal van een Japanse opstand die echt heeft plaatsgevonden.

De regisseur heeft echter niet geaarzeld om de film te verfraaien met meer fantasievolle elementen…

Synopsis:

We volgen een personage genaamd Nathan Algren, een lid van het Amerikaanse leger. De missie van deze laatste is het bestrijden van de rebellen die over het hele land verspreid zijn. Tijdens een confrontatie met een groep samoerai vecht Nathan met al zijn kracht, maar kan hij niet op tegen het aantal vijanden.

Zijn moed spreekt echter Katsumoto aan, een rebelse samoerai. Deze zorgt voor hem en neemt hemin huis. Hij zal hem dan de tradities en gebruiken van de samoerai leren. Nathan zal dan een hele reeks gebeurtenissen meemaken die zijn visie op het conflict zullen veranderen.

laatste samoerai zwaard

De ware elementen van de film The Last Samurai

Hoewel de film er zeer realistisch uitziet, aarzelde de regisseur niet om het ware verhaal van de laatste samoerai te verfraaien voor het grote scherm. Maar het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Echte hoofdpersonen

1. Jules Brunet:

Tom Cruise ‘s karakter in The Last Samurai is gebaseerd op het ware verhaal van een Franse soldaat die naar Japan werd gestuurd. Het is gebaseerd op het verhaal van Jules Brunet, die zijn leger deserteerde om zich aan te sluiten bij het samoeraikamp in de Boshin-oorlog.

Een ander echt element is dat Jules Brunet al had gevochten in de Amerikaanse Burgeroorlog en de Amerikaanse Indianenoorlogen. Hij onderscheidde zich ook tijdens de Frans-Mexicaanse oorlog, wat hem de rang van generaal opleverde.

2. Saigô Takamori:

De samoerai in de film, Katsumoto Moritsugu, is gebaseerd op de beroemde Saigô Takamori. Saigô had ook een soortgelijke reis als Jules meegemaakt. Hij had inderdaad gevochten voor de keizerlijke troepen en had zelfs de historische slag van Toba-Fushimi gewonnen.

Hij koos later de kant van de rebellen en stierf op het slagveld in de slag bij Shiroyama. De Satsuma rebellie ging ten onder aan deze strijd.

De cast van The Last Samurai laat ons het verhaal op een interessante manier beleven. In dit opzicht is hij er perfect in geslaagd ons een voorproefje te geven van de Japanse cultuur uit het verleden.

echte persoon laatste samoerai

Historische benaderingen

Hoewel het verhaal van de film de belangrijkste historische feiten volgt, wordt de relatie tussen de twee hoofdpersonen volledig opnieuw uitgevonden. Over het algemeen voegt de film veel fictieve elementen toe:

1. Bijvoorbeeld, aan het einde van de film blijft Nathan bij de zus van Katsumoto om nog lang en gelukkig te leven in Japan. Zelfs als Jules Brunet in werkelijkheid kort daarna Japan verliet om terug te keren naar Frankrijk…

2. The Last Samurai misleidt de kijker met zijn gebrek aan nuance. De kampen waren niet verdeeld in “goed en kwaad”. Le samoerai rebellie kwam niet alleen voort uit de wens om een traditioneel Japan met sterke waarden in stand te houden. De laatsten wilden deels hun privilege van samurai status behouden.

3. De samoerai in de film zijn provincialen uit kleine afgelegen dorpen. In feite bekleedden zij belangrijke posities in de Japanse samenleving en werkten zij aan de versterking van de Japanse samenleving.

4. Het eindgevecht in de film brengt ons terug naar een ongelijke strijd. Samoerai zijn te zien terwijl ze met hun katana dapper op de kanonnen van de tegenpartij afrennen. In feite vochten ze ook met moderne wapens. Dit staat ver af van de Danteske tweestrijd tussen traditie en modernisering zoals die in de film The Last Samurai wordt uitgebeeld…

algemene samoerai

De dood van de laatste samoerai: de historische controverse

Over de dood van de laatste echte samoerai bestaat enige discussie:

1. Voor de samoerai maakt de dood van Saigô Takamori een einde aan het samoerai tijdperk zoals wij dat kennen.

2. Voor puristische historici is het de dood van Tôyama Mitsuru. De laatste maakte deel uit van de zuivere lijn van samoerai. Hij stierf in 1944.

Maar over de status van Tôyama wordt nog steeds gediscussieerd… Hoewel hij een directe bloedverwant van de samoerai is, heeft hij zich sterk gedistantieerd van de samoerai cultuur.

3. Anderen geloven dat De Laatste Samoerai een man is genaamd Tadataka Hayashi, een feodale samoerai leider.

Zoals u zult hebben begrepen, is de naam van de laatste samoerai nog steeds veelbesproken. Bij deze gelegenheid besloot de film Saigô Takamori te eren door hem tot de laatste samoerai uit te roepen.

Verdient de film zijn succes?

Het is een meesterwerk van filmmaken en een must-see. Je zult het zelfs opnieuw willen zien als je een fan bent van de Japanse cultuur.

Ondanks enkele historische benaderingen doet dit geen afbreuk aan de kwaliteit van de film.
Je ontdekt een spannend verhaal, boeiende personages en muziek die je meevoert.

Bovendien beschrijft de film opnieuw de levenswijze van de samoerai. We ontdekken hun manier van leven, de landschappen van Japan en de nu zo bekende Zen-houding.

De plaats van de katana in The Last Samurai

Gedurende de hele film neemt de katana een discrete maar permanente plaats in de scènes in. De nauwe band tussen de samoerai en hun zwaard is hierin te zien. Nathan krijgt een katana via een zeer gecodificeerd ritueel dat goed uit de verf komt in de film.

⚔️ De katana is onlosmakelijk verbonden met de samoerai. De film benadrukt dit aspect wat meer tijdens het eindgevecht. De protagonisten gaan een wanhopig gevecht aan, met eer, zwaaiend met hun zwaard als een verlengstuk van hun ziel.

Sabre: The Last Samurai

Waar kan ik een katana vinden zoals in de film The Last Samurai?

De katana’s in de film zijn op traditionele wijze gemaakt. Dit zijn modellen gesmeed in de zuiverste traditie.

HetMeiji tijdperk is niet de beste periode voor de Japanse zwaardmakerij. De zwaarden gebruikt door de samoerai in de film komen meer overeen met zwaarden gesmeed tijdens de Gouden Eeuw.

Men kan zich voorstellen dat het katana’s zijn uit hetEdo- ofHeian-tijdperk. In ieder geval zijn dit waarschijnlijk zwaarden gesmeed van Tamahagane staal door traditionele Japanse smeden.

Bent u geïnteresseerd in het bezitten van een katana? Ontdek onze katana winkel!

FAQ

Is The Last Samurai gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Het verhaal van de film is gedeeltelijk waar. Het vertelt het verhaal van een Fransman die gevangen werd genomen door samoerai en vocht voor hun zaak. Het verhaal is echter veramerikaniseerd.

Hoe koop je een katana zoals in de film The Last Samurai?

Bezoek gewoon onze online winkel. Wij bieden katana’s aan die gemaakt zijn volgens de Japanse traditie. Wij kiezen onze modellen alleen uit Japan!