Het Meiji tijdperk: het einde van de Samurai?

ere meiji banniere

Het Meiji-tijdperk is symbolisch voorde Japanse geschiedenis en samoerai. Het wordt gekenmerkt door vele bewegingen die verband houden met de modernisering van het land.

Het Meiji-tijdperk onderscheidt zich door de overgang van feodalisme naar een industrieel systeem. Japan werd toen een technologische grootmacht die menig westerling zou doen verbleken.

Het Meiji-tijdperk in enkele kernpunten

  • Het Meiji-tijdperk beslaat de volgende data, van 1868 tot 1912
  • Dit was een periode van extreme modernisering voor Japan
  • Het verscheen na de be├źindiging van de bevoegdheden van het shogunaat aan de keizer
  • Het Meiji tijdperk zal katana’s voortbrengen die niet origineel zijn maar ge├»nspireerd op de Kamakura en Nanboku-ch├┤ tijdperken.
  • Het Meiji tijdperk ging over koloniale expansie
  • Het Meiji tijdperk lokte talrijke opstanden uit van traditionalistische samoerai

Het Meiji-tijdperk markeert een extreme scheiding tussen de oude en de nieuwe wereld. Het stelde Japan in staat zich in hoog tempo te moderniseren en economisch en militair te concurreren met westerse landen.

cultuurhuis

Contextualisering van het Meiji-tijdperk in de Japanse geschiedenis

Het Meiji-tijdperk zag radicale materi├źle en filosofische veranderingen in Japan.

Keizer Mutsuhito, een sleutelfiguur van het Meiji tijdperk

Het was doorkeizer Mutsuhito dat Japan een ongekende technische vooruitgang kende. Hij wilde Japan minder kwetsbaar maken voor het Westen, dat toen zeer geavanceerd was.

Tegelijkertijd ontwikkelt deze laatste veroveringen die zich uitstrekken tot in Azi├ź. Hij stuurde ook Japanners naar Europa en de Verenigde Staten om hun vorderingen te bestuderen en ze in Japan te kopi├źren.

Het doel is duidelijk: wij moeten onze Japanse tegenhangers inhalen om de soevereiniteit niet te verliezen. In die tijd zat Japan nog vast in zijn traditionele ketenen en was het niet erg ver gevorderd met de industrialisatie. Toch was dit de grote uitdaging van deze eeuw.

De modernisering van de Japanse politiek

Shinto├»sme werd in 1869 uitgeroepen tot de offici├źle religie van het rijk. Zo kan de keizer zijn hegemonie vestigen door de waarden van loyaliteit die in deze religie worden overgedragen. Andere religies zullen echter het recht hebben om te worden beleden in naam van de vrijheid van godsdienst.

De samoerai werden geïntegreerd in het Japanse leger als leiders en officieren. De rebellen werden uitgeroeid na hun bloedige opstand in 1877. De reden hiervoor is het verlies van hun door de eeuwen heen verworven privileges.

In 1889 werd een grondwet opgesteld die een erfelijke monarchie instelde met een parlement van twee vergaderingen. De eerste werd gekozen door algemene verkiezingen en de andere door de keizer zelf. Dit is het systeem dat de Britten gebruiken.

Illustratie Meiji-tijdperk

De economische modernisering van Japan

De economische modernisering van Japan kan in een paar elementen worden samengevat:

  • De oprichting van een modern leger De oprichting van een modern leger: Japan industrialiseert ook om het leger te voorzien van veel gevechtsuitrusting.
  • Spoorwegnetwerken en telegraaflijnen: Zij zorgen voor vloeiende uitwisselingen in het land en voor een bloeiende handel.
  • Een toename van de bevolking Het aantal inwoners is in ongeveer 30 jaar gestegen van 30 naar 50 miljoen. Dit is te danken aan de vooruitgang die de industrialisatie van het land heeft gebracht.
  • De geboorte van een arbeidersklasse Het ontstaan van een arbeidersklasse: dit is een direct gevolg van het ontstaan van de industrie, zoals in elk ge├»ndustrialiseerd land.

De koloniale expansie van Japan

Dit geïndustrialiseerde model vereist veel grondstoffen in Japan. Deze laatste is geenszins de kampioen en moet zijn middelen elders vinden. Daarom lanceerde de toenmalige keizer een grote koloniale golf.

Japan viel vervolgens zijn naaste Chinese buren aan en won gevechten tot aan het eiland Formosa, dat tegenwoordig bekend staat als Taiwan. Japan zal andere eilanden en schiereilanden krijgen en zal er een moeten teruggeven onder westerse druk.

In 1900 nam Japan deel aan de interventie tegen de Bokseropstand. Hierdoor kan zij Liao-toung en de zuidelijke Sachalin-eilanden terugwinnen.

Wat gebeurt er met de samoerai tijdens het Meiji tijdperk?

Samurai zijn traditioneel bedienden van het keizerlijk hof. In eerste instantie zijn het hoge ambtenaren die zich bezighouden met de provinciale sectoren. Maar in de 10e en 11e eeuw werden ze gemilitariseerd.

Hun missie in de gemeenschap is zeer gerespecteerd en geeft hen veel rechten. Zij zullen bijvoorbeeld sterke vazalbanden krijgen die hen feodale macht geven over zowel brieven als mannen.

De herhaalde onrust die Japan tijdens zijn geschiedenis meemaakte, bevorderde hun rol als krijgers. Tijdens de Genpei-oorlog streden twee clans samoerai om de macht van het land.

In 1192 werd Minamoto no Yoritomo uitgeroepen tot shogun. De Shogun is opperbevelhebber van de legers. Hij is degene die het land regeert.

Er werd toen een samoerai regering ingesteld en de keizer was slechts een eretitel zonder veel impact. De samoerai regering bleef bestaan tot 1868!

Ken je de Samurai code? We leggen alles uit in ons artikel over Bushido.

Samoerai Meiji Era

Het jaar 1868 markeert het einde van het shogunaat in Japan…

Dit jaar markeert het einde van de Samurai hegemonie. Het gaf ook aanleiding tot botsingen tussen de samoerai en de zittende regering. Het einde van het shogunaat verliep niet vlekkeloos en kende vele opstanden om het oude regime te herstellen.

De sociale revolutie van de samoerai had tot gevolg dat ze een slechte pers kregen. Het nieuwe moderne leger van Japan moest deze beweging verslaan via een reeks beslissingen.

De samoerai verloren al hun oude privileges en feodale macht. Maar de laatste had tijd gehad om naar de top van de samenleving te stijgen. Zo namen veel Japanse samoerai actief deel aan de modernisering van Japan.

Voor westerlingen is de devaluatie van oorlogswaarden een godsgeschenk. Zo kunnen ze wapens en oorlogssouvenirs uit Japan halen. Het land is zich terdege bewust van de waarde ervan en heeft nog steeds een industrie gewijd aan de export van Japanse zwaarden van allerlei aard.

Het Meiji tijdperk en de komst van de shinshint├┤

Het was tijdens het Meiji tijdperk dat Shinshinto ontstond. Na de machtsoverdracht door de keizer worden de Shogun en de katana vergeten.

Het was Suishinshi Masahide die het in deze periode zijn adelsbrieven gaf. Deze grote acteur komt uit een samoerai familie en vindt het jammer dat dit traditionele wapen door de Japanners vergeten wordt.

Om dit goed te maken, trainde hij ongeveer honderd studenten aan deEdo. Dankzij deze beweging beginnen de smederijen weer met de productie van katana’s. De tachi’s zijn terug en de vijf Gokaden ook. De 5 Gokaden vormen een reeks smeedscholen met zeer specifieke technieken.

Deze heterogeniteit tussen de scholen leidt tot de creatie van katana’s die sterk van elkaar verschillen. Tantos ontstonden ook na hun verdwijning tijdens de Shinto periode.

Kortom, deze periode levert geen nieuwe katana op. Smeden baseren zich op het Kamakura en Nanboku-ch├┤ tijdperk om te proberen de kwaliteit van de wapens van weleer te herstellen. Met het verdwijnen van de samoerai werd de katana afgeleid van zijn belangrijkste functie als oorlogswapen.

Tijdens het Meiji tijdperk, werd het vooral een kunstobject om thuis tentoon te stellen.

katana tentoonstelling

Moet ik een Meiji tijdperk katana kopen?

U zult geen recente katana vinden die geïnspireerd is op het Meiji tijdperk. Zoals hierboven gezien, heeft deze laatste geen nieuw type katana geproduceerd. De smeden van die tijd waren tevreden met het reproduceren van de traditionele katana.

Het is echter mogelijk een katana uit het Meiji-tijdperk als relikwie te kopen. U kunt een voorwerp bijvoorbeeld op een veiling verkrijgen.

Waar kan ik een goede traditionele katana kopen die tijdens het Meiji tijdperk is gekopieerd?

Als je een katana wilt die lijkt op de katana uit het Meiji-tijdperk, zoek dan naar modellen die gemaakt zijn met Kamakura- of Nanboku-ch├┤-technieken.

Om dit type model aan te schaffen, adviseren wij u naar een online katana winkel te gaan. Onze uitgebreide collectie zal u geen moeite kosten om een katana te vinden die geïnspireerd is op deze twee tijdperken.

FAQ

Welke data komen overeen met het Meiji tijdperk?

Het Meiji tijdperk liep van 1868 tot 1912. Het volgt de verandering van regering in Japan tijdens deze periode. Het shogunaat staat in feite zijn macht af aan een keizer tijdens het Meiji tijdperk. Deze laatste zal verantwoordelijk zijn voor de modernisering van het land gedurende al die jaren.

Heeft het Meiji tijdperk goede katana geproduceerd?

Het Meiji-tijdperk putte eenvoudigweg uit verschillende stijlen die in eerdere periodes waren ontwikkeld. Ook al waren de smeden ervaren, ze hebben in deze periode niets uitgevonden. In het bijzonder zijn er katana’s ge├»nspireerd op de Kamakura en Nanboku-ch├┤ tijdperken.

Was het Meiji tijdperk verantwoordelijk voor het einde van de samoerai?

Het Meiji tijdperk was inderdaad het einde van de samoerai zoals wij die begrijpen. De laatsten verloren al hun feodale privileges gedurende deze periode. Dit leidde tot een opstand die snel werd onderdrukt door het Japanse leger.