Date Masamune: Het verhaal van de eenogige draak…

masamune banniere

Bontenmaru, de latere Masamune, werd geboren op 5 september 1567 in Oshu. Hij is de oudste zoon van Date Terumune, hoofd van de Date clan en Daimyo (lokale heer) in de Tohoku regio. Voorbestemd om zijn vader op te volgen, werd hij van jongs af aan hiervoor opgeleid. Dit is het begin van de legende van Dokunganryu, de eenogige draak.

Maar wat waren de echte feiten in het leven van deze historische figuur? Waarom was hij zo gevreesd? Hoe komt hij aan de bijnaam ‘One-eyed Dragon’? Terugblik op het leven van een van de meest gevreesde krijgers uitde Japanse geschiedenis.

Kernpunten in de geschiedenis van Date Masamune (1567-1636)

 • Date Masamune’s rol in de eenwording van Japan

De jonge Daimyo is ongetwijfeld een van de meest gevreesde krijgers in deze periode van fusie.

 • Relaties tussen Date Masamune en naburige clans

De Eenogige Draak stond bekend als een formidabele en onvoorspelbare soldaat tijdens de Senguku periode. Deze reputatie zal hem voorgaan in zijn omgang met andere families in het Rijk van de Rijzende Zon.

 • De slag bij Sekigahara (1600)

Masamune had deelgenomen aan deze epische slag die het lot van Japan bezegelde aan de zijde van Ieyasu Tokugawa.

 • Het Sendai gebied

Na de eenwording van Japan werd Date Masamune een van de eerste Daimyo die voor de Bakufu Tokugawa werkte. Het kreeg toen het grondgebied van Sendai.

Date Masamune: de oorsprong van het legendarische personage

Standbeeld van Date Mansamune

Tussen film, anime, manga en video game adaptaties is Masamune ongetwijfeld een van Japans meest populaire historische figuren. Maar waar komt deze rage voor het personage vandaan?

De belangrijkste gebeurtenissen die Date Masamune’s karakter hebben gevormd

Tussen het verlies van zijn oog, moordpogingen door zijn eigen moeder en epische gevechten, verliep Masamune’s leven niet van een leien dakje. Een terugblik op de gebeurtenissen die het leven van de Eenogige Draak hebben getekend.

 • Masamune in zijn kindertijd en adolescentie

Ongeveer 3-4 jaar oudDate Masamune, toen nog Bontenmaru geheten, staat voor zijn eerste uitdaging. Hij krijgt pokken en verliest een van zijn ogen. Terwijl zijn moeder zijn andere broers als erfgenamen voor de titel van Daimyo begon te beschouwen, bleef zijn vader hem voorbereiden om haar opvolger te worden. Hij wijst zijn training toe aan Kojuro Katakura, zijn vroegere bediende.

Op 10-jarige leeftijdBontenmaru voert zijn coming-of-age ritueel uit. Hij nam de naam Masamune aan, wat “essentie van politiek” betekent.

Op 12-jarige leeftijdtrouwde Masamune met Megohime, dochter van een Daimyo van de provincie Mutsu. Ze kregen samen veel kinderen, waaronder Date Tadamune, zijn opvolger.

Op 14-jarige leeftijdIn 1581 vergezelde de jonge bruidegom zijn vader op zijn eerste militaire expeditie. Ze staan tegenover de Soma-clan en komen als winnaar uit de bus. Dit was het begin van Date Masamune’s militaire carrière.

Interessant feit: Masamune en Kojuro hadden een speciale relatie tot hun dood. Hij was een van de weinige mannen die Masamune volledig vertrouwde.

 • Masamune en de Date clan

Op 17-jarige leeftijd werd Masamune de Daimyo van de Datum clan op verzoek van zijn vader. Hoewel de jongeman eerst terughoudend was, aanvaardde hij uiteindelijk de positie in 1584. Hij werd toen de titulaire Daimyo van de Masamune clan.

Terwijl zijn vader blij is met de overplaatsing, probeert zijn moeder nog steeds zijn broer Masamichi de leiding over de clan te geven. Date Terumune’s pogingen om een opvolgingsoorlog te voorkomen mislukken. Na de poging om Masamune te vergiftigen door Yoshihime, zijn eigen moeder, de Daimyoom zijn broer met tegenzin te vermoorden.

 • De Daimyo van Masamune

Tijdens de Sengoku periode, de Daimyo van Japan zijn verwikkeld in een machtsstrijd. In deze moeilijke tijden verraadde een van Masamune’s vazallen, Ouchi Sadatsuna, hem en sloot zich aan bij de Ashina clan in de Aizu regio. De jonge Masamune wordt dus al vroeg geconfronteerd met zijn eerste conflict. Hij verklaart de oorlog aan de nieuwe verradersclan en onderneemt zijn eerste veroveringen.

Tijdens deze militaire campagnes werd Date Masamune bekend om zijn onvoorspelbaarheid en vechtkunst. Hij werd al snel een van de belangrijkste Daimyo ter wereld. het meest gevreesd door zijn collega’s. In slechts een paar jaar op deze post heeft de beroemde Dokunganryu een echte reputatie.

Goed om te weten: Ondanks het beeld dat tegenwoordig van de samoerai wordt geschetst, waren de samoerai uit de Sengoku periode niet de meest loyale of deugdzame. Veel historische verslagen vertellen dat ze zich naar een vijandelijk kamp begaven.

De geboorte van de legende van de eenogige draak

De redenen achter het verlies van Masamune’s oog maken deel uit van het mysterie dat het personage omgeeft. Historici zijn het erover eens dat hij het verloor nadat hij als kind pokken had opgelopen. Er zijn echter verhalen die de man mythologiseren en zeggen dat hij het verloor tijdens een van zijn confrontaties. Anderen melden dat Masamune op vragen van zijn kameraden zei dat hij het had gegeten.

Eenogige draak

Maar één ding is zeker, dit fysieke kenmerk zal Date Masamune’s figuur voor altijd tekenen. Zozeer zelfs dat hij voor zijn dood vroeg om altijd met beide ogen open te worden afgebeeld.

Interessant feit: Naast zijn oog met één oog viel Date Masamune op het slagveld op met zijn zwarte harnas met daarop een asymmetrische gouden halve maan. Zijn felheid en onvoorspelbaarheid gaven hem ook de bijnaam van de Eenogige Draak.

De verovering van Date Masamune: de uitbreiding van de invloed van de Date clan

Date Masamune is een van de mythische personages uit de Sengoku periode (1477-1573). Hij neemt actief deel aan de interclanoorlogen die het rijk teisteren en maakt naam voor zichzelf en zijn clan. Laten we in het universum duiken dat de naam van de beroemde Dokun heeft bestendigdganryu .

Masamune versus de Ashina clan

Masamune’s eerste oorlog was tegen de Ashina clan. Een oorlog waarin hij geen genade kent. Inderdaad, Masamune richtte zich in zijn offensief niet alleen op de Ashina, maar ook op al hun bondgenoten. Daarom aarzelde hij niet om de allianties die zijn clan had met degenen die zich, al was het maar enigszins, associeerden met zijn vijand, met voeten te treden.

Laten we samen de achtergrond van deze historische oorlog ontdekken.

 • De aanval op het Ouchi fort.

De aanleiding voor deze oorlog was het verraad van Ouchi Sadatsuna, een van zijn ondergeschikten. De laatste was gedeserteerd om zich bij de Ashina clan aan te sluiten. En Date Masamune’s reactie op deze ommekeer zal snel zijn. Heel snel.

In slechts drie maanden bereikt Masamune het Ouchi fort, de residentie van de samurai familie. Ondanks het verbond van de Date met de Ouchi, zal Masamune niet aarzelen om 800 mensen te executeren om de schuld van de man die hem verraden heeft te vereffenen. Een daad die de Daimyo van de regio. Hij was de eerste in eeuwen die een verdrag verbrak.

Deze aanval markeert het begin van het tijdperk van de Eenogige Draak.

 • Landroof in de provincies Mutsu en Dewa

Op zijn reis naar de Ashina clan, neemt Matsimune het land over van degenen die hij verslagen heeft. van vijandige clans of vrienden, maar op een of andere manier verbonden met de Ashina clan. Zelfs de clans waarvan zijn familieleden lid waren, ondergingen hetzelfde lot.

Deze daden bevestigen de vrees van de andere Daimyo over Masamune. Ze zagen hem als gewelddadig en onvoorspelbaar.

 • Het beleg van het kasteel van Kurokawa

Na jaren van expedities is de belegering van Kurokawa Castle Masamune’s eerste duidelijke overwinning tegen de Ashina clan.

 • De slag bij Suriagehara

Dit gevecht zal het einde betekenen van de gevechten tussen Masamune en de Ashina clan. Na haar nederlaag in Kurokawa zint Ashina Yoshihiro op wraak. De Slag bij Surigehara brak uit op 5 juni 1589.

De ongeveer 16.000 Ashina mannen, gedomineerd door Masamume’s 23.000 soldaten, proberen te vluchten. Maar de Eenogige Draak, die deze configuratie had voorzien, had hun enige ontsnappingsroute al geblokkeerd. De Ashina clan is gedecimeerd en Date Masamune maakt van het Aizu landgoed een uitvalsbasis.

In het kort

Masamune’s gevechten tegen de Ashina clan onthullen aan de wereld de talenten van de jonge Daimyo in… de oorlog. De mythe van de woeste, onvoorspelbare en meedogenloze krijger die de Eenogige Draak is, begint.

Datum Masamune gevechten

Rivaliteit tussen de Date en Hatakeyama

Een ander feit dat de geschiedenis van Masamune kenmerkt is de toenemende rivaliteit met de Nihonmatsu/Hatakeyama clan. Inderdaad, als de twee clans nooit vrienden zijn geweest, nam Date Masamune een radicale beslissing die het lot van beide families bezegelde: hij zwoer deze clan te vernietigen. Maar wat was de oorsprong van deze spanning?

 • De list van Nihonmatsu Yoshitsugu…

In zijn zoektocht naar de Ashina clan, kwam Masamune door het gebied van de Nohinmatsu, een subclan van de Hatakeyama. Yoshitsugu. De clanleider, Yoshitsugu, was van plan zich over te geven aan de Daimyo.. Helaas waren Masamune’s voorwaarden voor hem onacceptabel. Hij maakt gebruik van een vredesbijeenkomst tussen de twee clans om de vader van de leider van Date te ontvoeren.

In een poging Date Torimune te redden, slaagt Masamune erin de vijand te doen terugtrekken. Helaas verliest de voormalige Daimyo leven in de strijd. Masamune zweert dan zijn voorganger te wreken, waardoor de spanningen met de Nohinmatsu clan en Hatakeyama oplopen.

 • De slag om Hitadori

Dit epische gevecht is Masamune’s wraak. Hij droeg ook sterk bij aan het legendarische succes van de Daimyo. Maar wat gebeurde er eigenlijk tijdens deze strijd?

Na de vernederende episode van de mislukte ontvoering besluiten de Nohinmatsu/Hatakeyama bondgenootschappen te sluiten met andere clans. Ze slagen erin de Satake, Ashina en Soma clans, andere rivalen van de Date, voor de zaak te winnen. 30.000 mannen worden dan verzameld om de One-Eyed Dragon aan te vallen.

Masamune, aan de andere kant, heeft maar 7.000 man om het aan te pakken. In het besef van zijn nadeel, besluit de Date leider zijn militaire genialiteit te gebruiken, maar tevergeefs. Gevangen in de val, besluit hij tot een laatste strijd om de eer. En tegen alle verwachtingen in, zal Masamune dit gevecht winnen.

Deze overwinning zou bewijzen dat hij een ongelooflijke generaal was en zou een grote rol spelen in het bestendigen van zijn reputatie als de Eenogige Draak.

Interessant feit: Het element dat in Masamune’s voordeel werkte tijdens dit gevecht was de terugtrekking van de troepen van de Satake clan. Ze waren op de hoogte gebracht van de aanval op hun grondgebied in Hitachi en besloten daarheen te gaan als versterking.

Masamune’s plaats in de eenwording van Japan

Date Masamune is een van de beroemdste figuren uit de Japanse herenigingsperiode. Zijn naam, zoals die van Oda Nobunaga, Hideyoshi en Ieyasu, zal voor altijd de geschiedenis van de archipel tekenen. Maar wat waren zijn relaties met deze andere historische figuren van de Sengoku periode?

Date Masamune en Hideyoshi Toyotomi

De relatie tussen Masamune en Hideyoshi Toyotomi was niet zonder spanning. Inderdaad, Masamune was trots en vond het moeilijk zich aan iemand te onderwerpen. Dit gedrag bracht hem ook in de problemen.

 • Masamune’s ongehoorzaamheid

Tijdens zijn zoektocht naar de hereniging van Japan, vroeg Hideyoshi de Daimyo van het noorden van het eiland om samen met hem kasteel Odawara te veroveren. Masamune, eerst terughoudend om hem trouw te zweren, verandert uiteindelijk. Hideyoshi was misschien niet de officiële Shogun, maar de Daimyo was werd zo krachtig in zijn streven naar eenwording dat het moeilijk te negeren was. Dus Masamune gaat naar dit gevecht, maar… te laat. Hideyoshi waardeert dit helemaal niet.

Toen deze laatste werd erkend door de keizerlijke macht, riep hij Masamune op voor zijn proces.

 • De ontmoeting tussen Masamune en Hideyoshi…

Er zijn verschillende verslagen van deze ontmoeting tussen Masamune en Hideyoshi. Sommigen zeggen dat Masamune zich in zijn beste kleren kleedde om zijn kalmte en vastberadenheid te tonen om zijn lot te aanvaarden. Anderen spreken eerder over de manier waarop de Daimyo trainde Hideyoshi’s agressieve aap voor het proces. Hierdoor zou hij overkomen als een man die de grote Daimyo niet tegen zich in het harnas jaagt. Tenslotte was zelfs de aap bang voor hem!

Maar ondanks deze verschillende speculaties blijft de uitkomst van het proces hetzelfde: Hideyoshi zou hem gespaard hebben omdat hij dacht dat hij later nuttig voor hem zou zijn.

Meer weten: Ondanks dit pardon, zal Masamune’s daad van ongehoorzaamheid niet ongestraft blijven. Hideyoshi nam een deel van zijn land in beslag.

 • De Koreaanse Invasie Expeditie

Tijdens zijn onderwerping aan Hideyoshi nam Masamune deel aan de tweede invasiegolf van Korea in 1597.

Date Masamune en Tokugawa Ieyasu

In tegenstelling tot zijn relatie met Hideyoshi, was Masamune volgzamer met Tokugawa. De twee mannen ontwikkelen daarom een veel bevoorrechte relatie.

Tokagawa Leyasu
 • Masamune’s trouw

Na Hideyoshi’s dood in 1598 koos Masamune de kant van Ieyasu Tokagawa op advies van zijn levenslange vriend Kojuro Katakura. Hij voegde zich bij de man in de slag van Sekigahara, tegen de troepen loyaal aan Hideyoshi geleid door Ishida Mitsunari.

 • De slag om Sekigahara

Deze strijd op leven en dood maakt gebruik van Masamune’s militaire kennis. Tokugawa’s troepen waren inferieur aan die van hun vijanden en de uitkomst was onzeker. Samen met Ieyasu en vele andere Daimyo slaagden zij er echter in de troepen van Ishida Mitsunari te overmeesteren.

In 1603 voltooide Ieyasu de eenwording van Japan en vestigde het Tokugawa shogunaat. Dit is het begin van hetEdo tijdperk.

Date Masamune en het Sendai gebied: het ontstaan van een stad?

Masamune verzamelde zijn krachten bij Tokugawa Ieyasu en ontving het land Sendai onder het Tokugawa shogunaat. Dan begint de reis van de Daimyo in de ontwikkeling van zijn grondgebied.

Masamune en buitenlandse betrekkingen

Masamune heeft interesse in buitenlandse zaken. Hij besloot toen de eerste Japanse expeditie naar Europa te financieren aan boord van de Date Maru. Tsunenaga Hasekure, de vazal aan wie hij deze taak toevertrouwt, is verantwoordelijk voor het vinden van zakenpartners voor de stad. Een missie die succesvol zou zijn, maar die tijdens de afsluiting van het rijk voor de wereld (1650-1842).

Masamune en het christendom

Het christendom fascineert Masamune. Zozeer zelfs dat hij tijdens de campagne tegen het christendom in het rijk bij Tokugawa tussenbeide kwam om de Spaanse missionaris Luis Setelo te sparen.

Bovendien probeerde Japan, voordat het zich sloot voor de wereld, banden aan te knopen met westerse landen. Hij liet zelfs een van zijn vazallen op expeditie naar Europa gaan om betrekkingen met de paus aan te knopen.

Meer weten: Ondanks zijn mislukte pogingen om handelsbetrekkingen tussen zijn gebied en buitenlanders aan te knopen, heeft Masamune toch een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Sendai. Tot op de dag van vandaag blijft hij een gerespecteerd en vereerd figuur in de regio. Zijn standbeeld kijkt nog steeds uit over de stad die hij bouwde.