Ah Japan… Van de fascinerende architectuur tot het heerlijke eten en het adembenemende entertainment, dit land blijft verbazen.
De Japanse archipel, een echt voorbeeld van authenticiteit, is erin geslaagd zijn authenticiteit te bewaren en trouw te blijven aan zijn tradities in een wereld in de greep van de modernisering.
Maar wat is eigenlijk de essentie van het land van de samoerai? Waarom zijn Japan en zijn gebruiken zo fascinerend?
Kernpunten van de Japanse cultuur
Als we het over de Japanse cultuur hebben, denken we vaak aan de tijdloze bloemrijke kimono’s van Japanse vrouwen. Of de beroemde authentieke Japanse sushi en ramen. Bij andere gelegenheden wordt zelfs verwezen naar de legendarische samoerai met hun traditionele zwaarden. Maar zijn dit werkelijk de enige kenmerken van de Japanse cultuur?
Hier zijn de belangrijke punten om te onthouden over de Japanse cultuur:
- Japanse kunst ontleent haar uniciteit aan sakoku (“het land afsluiten voor de wereld”) tussen 1650 en 1842. Door dit isolationistische beleid kon Japan zich weer richten op zijn cultuur.
- Japanse gastronomie gaat niet alleen over sushi en ramen. Het heeft een veel interessantere diversiteit. En de afleiding meer dan waard!
- Shinto is de traditionele Japanse religie. Trouw aan zijn tradities heeft Japan zich niet losgemaakt van zijn geloof en cultuur. Dit ondanks de vele sektes waar het Land van de Rijzende Zon mee te maken heeft gehad.
- Japanse kunst is ongetwijfeld Japan’s grootste wapen van invloed.
Japan is wereldberoemd om de schoonheid van zijn cultuur en kunst. Tussen de prachtige tempels, de opmerkelijke mode en de duizend jaar oude kunst ontdekken we de bijzonderheden van de Japanse cultuur.
Traditionele Japanse kunst
Het eerste element dat de Japanse cultuur onderscheidt van de rest van de wereld is ongetwijfeld de kunst. Inderdaad, de sakoku die het rijk tijdens de Edo-periode meemaakte, stelde het land van de rijzende zon in staat zijn cultuur en kunst te authenticeren. Japan ontwikkelde toen bepaalde eigenaardigheden die het onderscheidden van andere Zuidoost-Aziatische staten.
- Japanse schilderkunst en prentkunst: ukiyo-e.
Als een van de bekendste kunststijlen in het land van de zon vertegenwoordigen Japanse prenten de traditionele Japanse kunst in haar zuiverste vorm.
- De kunst van traditioneel Japans vermaak: tussen kabukitheater en geisha’s
Tijdens de Edo-periode (1603-1868) ontwikkelde Japan ook zijn eigen culturele iconen in de vrijetijdswereld. In het bijzonder richtte het rijk zijn eigen traditionele theater op, het Kabuki theater. De sterk gecodificeerde kunst van deze producties richt zich op episch acteren dat de Japanse cultuur verbeeldt.
In dezelfde periode verschenen ook Geisha’s in de amusementswereld. Kunstenaars en hofdames, deze vrouwen met hun volledig wit geschilderde gezichten belichaamden de stedelijke cultuur van Edo. Zij beoefenden over het algemeen de kunst van het buyo dansen en speelde een muziekinstrument.
Kortom: Geisha’s en Kabuki-theaters zijn ware symbolen van de Japanse cultuur.
- Traditionele Japanse architectuur: Nihon kenchiku
Het was tijdens het Heian tijdperk (795-1185) dat de architectuur van het traditionele Japanse huis verscheen. Aangezien de inwoners van het land van de rijzende zon deze kunst hebben voortgezet, verschilt de structuur van de destijds gebouwde huizen niet echt van die van vandaag.
- Traditionele Japanse mode
De traditionele kleding van de archipel is een integraal onderdeel geworden van de Japanse kunst en cultuur en fascineert veel toeristen. Maar wat zijn deze favoriete kleren van de Japanse cultuur?
Er zijn er meestal vijf:
– De kimono, het meest gedragen traditionele kledingstuk.
– De yukata, de kimono van de zomer…
– De haori, de traditionele Japanse jas
– De jinbei, Japanse mannenpyjama…
– De hakama, de traditionele Japanse broek
Merk op dat de yukata, als zomerkledingstuk, over het algemeen lichter en kleurrijker is dan de kimono.
Interessant feit
Alle bovengenoemde traditionele kleding wordt gewoonlijk gedragen met geta, de beroemde Japanse houten sandalen. Ze kunnen ook vergezeld gaan van tabi, Japanse sokken met twee vingers.

Traditionele Japanse religie: Shintoïsme
Japan aanvaardt tegenwoordig vele geloven. Naast het shintoïsme, de traditionele godsdienst, heeft het eiland ook het boeddhisme, confucianisme en het christendom tot zijn religieuze lijst toegelaten. De openstelling van het land voor de wereld heeft het immers in staat gesteld andere denkwijzen te leren kennen. Andere manieren om naar het leven te kijken.
Desondanks blijven de Japanners vasthouden aan hun traditie, waardoor het shintoïsme het meest gepraktiseerde geloof in de archipel is. Maar wat zijn de bijzonderheden van deze godsdienst die de inwoners van het land van de rijzende zon zo dierbaar is?
- De verering van de krachten die de natuur bezielen: de Japanse polytheïstische cultuur
Net als het hindoeïsme of de Griekse en Romeinse godsdiensten is het shintoïsme gebaseerd op het geloof in verschillende godheden, de kami. Hun aantal is ook oneindig, want zij kunnen geesten, natuurlijke of bovennatuurlijke verschijnselen en ook dieren belichamen. Er wordt gezegd dat er meer dan “achthonderd myriaden” zijn.
- De relatie van de keizer met het goddelijke
De keizer is traditioneel de opperste hoeder van de Japanse cultuur en traditie. Voor de nederlaag van de Tweede Wereldoorlog was hij hoofdcurator van de staatsgodsdienst, het shintoïsme. Hij is ook een legitieme Chrysanthemum troon houder voor duizenden jaren. Volgens de legende stamt hij af van de zonnegodin Amaterasu, wat hem een semi-domeinlijke status geeft.
Wat u moet weten
Shinto-heiligdommen, met hun unieke architectuur, behoren tot de symbolen van de Japanse cultuur.
Japanse gastronomie ontdekken
De reputatie van Japan is ook gebaseerd op zijn gastronomische cultuur. Tussen het beroemde Kobe rundvlees, de sappige teriyaki of hun beroemde mochi, de Japanse specialiteiten zijn genoeg om ons hoofd op hol te brengen.
Laten we eens kijken naar deze Japanse gerechten die de wereld hebben gefascineerd
De symbolische gerechten van Japan

Wie aan de Japanse keuken denkt, denkt aan sushi en ramen. Hoewel deze twee specialiteiten de archipel waardig vertegenwoordigen in de wereld, zijn ze niet de enige culinaire trots van het land. Hier is een lijst van Japanse gerechten die u niet mag missen:
- Teriyaki, de Japanse barbecue
- Tempura, de beroemde Japanse beignets
- Yakitori, de heerlijke Japanse spiesjes
- Taiyaki, de beroemde visvormige gevulde wafel
- Mochi, het voortreffelijke rijstdessert
Japanse specialiteiten
Elke regio van het land van de rijzende zon heeft ook zijn eigen culinaire signatuur. Hier zijn enkele van de lokale specialiteiten van Japan:
- Kobe rundvlees, het beste vlees van Japan
- Kagoshima rundvlees, de beste wagyu in de archipel
- Osaka Takoyaki, de niet te missen combinatie van wafelbeslag en octopus
- Hiroshima’s okonomiyaki, het heerlijke hartige pasteitje
Cinematografie en manga: het tijdperk van de Japanisering
Na de Tweede Wereldoorlog bevond Japan zich in een zeer moeilijke situatie. Beroofd van zijn leger, besloot het rijk andere manieren te zoeken om zijn invloed in de wereld te vestigen. De archipel neemt daarom een voorbeeld aan zijn Amerikaanse buren om de wereld te inspireren met hun kunst. Dit is de opkomst van de Japanse kunst en het begin van de Japaneseisatie.
Laten we terugkijken naar de twee kunsten die de Japanse cultuur in de wereld introduceerden.
Manga
Deze Japanse strips zullen de kijk van de wereld op Japan hebben veranderd. Geïnspireerd door de Japanse cultuur vertellen deze verhalen allerlei soorten verhalen in beeld. Of het nu gaat om tienerromantiek in het shojo genre, of verhalen met epische shonen gevechten, er is voor elk wat wils.
Hier is een lijst van cult manga die hebben bijgedragen tot de uitbreiding van de invloed van Japan in de wereld:
- De klassiekers van de Japanse manga
– Drakenbal-Z
– Saint Seiya
– Naruto
– Een stuk
– Bleekwater
- De nieuwe golf van manga die de wereld op zijn kop zet
– One punch man
– Heldenacademie
– Zwarte klaver
– Spy x Family

Japanse animatie
Japanse animatie en cinematografie spelen ook een belangrijke rol in de verspreiding van de Japanse cultuur. Hier is de lijst van Japanse animatiestudio’s die aan de basis liggen van het wereldwijde succes van verschillende Japanse werken:
- Studio Ghiblimet legendarische werken als “Chihiro’s Journey” en “The Moving Castle”.
- De Pierrot Studio met de anime adaptatie van cult manga’s zoals Naruto, Boruto, Bleach, Black Clover of Tokyo Ghoul.
- Toe animatie studio met de anime adaptatie van de beroemde DBZ, One piece, Yu-Gi-Oh en Saint Seiya…
- A-1 picture studio met de aanpassing van Fary tail, SAO of Blue exorcist in anime.
- K-Bones studio met zijn animatie van manga’s zoals My hero academia en Fullmetal alchemist.